Tykač by koupí OKD ovládl českou těžbu uhlí, varuje analytik

Důl Darkov

Důl Darkov Zdroj: ctk

Zájem finančníka Pavla Tykače o koupení černouhelné OKD dává logiku, shodují se analytici. Upozorňují především na Tykačovy dobré informace z oboru, které má díky své skupině Czech Coal těžící hnědé uhlí v severních Čechách. Tykačovou výhodou je i podpora odborů. Ekologové Tykačův záměr naopak kritizují.

Svůj zájem o OKD oznámil Tykač v pondělí. Uvedl, že tak učinil na základě nabídky, kterou mu předložily hornické odbory. Součástí skupiny, která o doly i pohledávky současných majitelů OKD usiluje, je kromě odborů a něj podnikatel René Holeček.

„Do karet Tykačově skupině hraje to, že její součástí jsou hornické odbory. Za její návrh řešení by se z tohoto důvodu mohla postavit i vláda, která už je nyní kromě jiného i jedním ze stovek věřitelů OKD. Tykačova skupina má relativně dobré vyhlídky získat pro svůj návrh věřitelský výbor, jenž bude ustaven,“ řekl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Skupina by podle něj zjevně ráda řešila úpadek OKD reorganizací, a nikoliv konkurzem, kterým podmiňují svoji půjčku OKD další zájemci, podnikatelé Petr Paukner a Petr Otava.

Problémy s ÚOHS

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak ale upozornil, že Tykač by při nákupu OKD mohl mít problémy s antimonopolním úřadem. „Nákupem by prakticky ovládl těžbu uhlí v České republice a mohl by si diktovat podmínky při prodeji uhlí odběratelům. I proto by spojení mohlo mít problém u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl.

Podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla je ale možné, že vzhledem k současným nízkým cenám uhlí není cílem případné akvizice pokračovat v nerentabilní těžbě. „Pravděpodobně se tak jedná o spekulaci za cílem maximalizace zisku při rozprodeji společnosti,“ řekl.

Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com připomněl roli Holečka. „Tykač má zkušenosti s uhlím, Holeček zřejmě nechce svůj kraj vidět ve stejné situaci jako Detroit nebo Porúří v minulosti. Oba mají vlastní velké a velmi dobře fungující investice, ze kterých mohou OKD dotovat i několik let,“ řekl. Holeček mimo jiné ovládá Českou zbrojovku Uherský Brod.

Záměr Tykačovy skupiny dnes kritizovali ekologové z Hnutí Duha. Obávají toho, že Tykač by mohl do budoucna požadovat prolomení takzvaných těžebních limitů hnědého uhlí na severu Čech. Argumentoval by podle nich tím, že potřebuje prolomením limitů a bouráním měst a obcí zvýšit zisky hnědouhelných firem, aby mohl financovat neekonomickou těžbu černého uhlí a zachránit práci pro horníky.

OKD na sebe podala insolvenční návrh na začátku května. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v pondělí uvedl, že věřitelem firmy už je i stát, jemuž OKD nezaplatila část sociálního pojištění. Vzniklá pohledávka činí zhruba 70 milionů korun, stát se o ni přihlásí.