V prodeji Slovenských elektráren padly tři nabídky. Křetínský prý jen sleduje vývoj

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Energetický a průmyslový holding (EPH) sleduje situaci okolo prodeje podílu italského Enelu ve Slovenských elektrárnách (SE), ale zatím nerozhodl, zda se může tohoto procesu nějakým způsobem zúčastnit. Prohlásil to předseda představenstva EPH Daniel Křetínský. Enel prý zatím obdržel tři nabídky, na další návrhy čeká.

„Celkový vývoj okolo Slovenských elektráren pozorně monitorujeme a stále se snažíme zjistit, zda můžeme sehrát smysluplnou roli,“ uvedl Křetínský. Odmítl však potvrdit, zda je EPH mezi firmami, které nabídku na podíl italského Enelu ve slovenském podniku již podaly.

Generální ředitel největšího italského podniku veřejných služeb Francesco Starace v pondělí řekl, že firma zatím obdržela tři nabídky na koupi jejího podílu ve Slovenských elektrárnách s tím, že další návrhy mohou ještě dorazit.

Enel shání finance

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006, kdy v soutěži o dvě třetiny akcií podniku zvítězil před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 milionů eur (podle současného kurzu 23,2 miliardy korun).

Enel nakonec prodává podíl v SE v rámci plánu prodeje majetku za 4,4 miliardy eur (121 miliard korun). Nejzadluženější evropská energetika totiž potřebuje snížit dluh, aby si udržela úvěrový rating v investiční kategorii, jak už web E15.cz upozornil dříve.

Zájemců je několik

O většinový podíl v SE vyjádřil na konci srpna zájem ČEZ a po něm Energetický a průmyslový holding (EPH).

Slovenský premiér Robert Fico se později zmínil o možnosti odkoupit od italské firmy 17 procent akcií elektráren, čímž by vláda získala v podniku kontrolní podíl.

Slovenské elektrárny
Slovenské elektrárny disponují celkovým výkonem 5739 megawattů. Firma vlastní kromě dvou jaderných zdrojů ještě 35 vodních a dvě sluneční elektrárny. Hodnotu společnosti odhadl pro Reuters nejmenovaný milánský bankéř na 104,3 miliardy korun včetně dluhu o objemu jedné miliardy eur.