V zemích EU už brzy neseženete halogenové žárovky

Halogenová žárovka

Halogenová žárovka Zdroj: profimedia

Prodej halogenových žárovek v EU od září končí, alternativu mají představovat výkonnější a dražší LED žárovky. Zbylé zásoby však budou moci obchodníci doprodávat. Výjimku z nařízení EU tvoří žárovky používané jako osvětlení do trouby. Přechod podle aktivistů sníží emise a účty za energii, informoval list The Guardian.

Halogenové žárovky spotřebovávají pětkrát více energie než LED žárovky. „Jejich zákaz ušetří kolem 15,2 milion tun uhlíkových emisí do roku 2025,“ vypověděla podle CNN mluvčí Evropské komise v oblasti klimatu a energetiky Kaisa Itkonenová. Server připomíná, že v celé EU má díky opatření ročně docházet k úsporám takového množství elektrické energie, které spotřebuje Portugalsko za rok.

Momentálně jsou halogenové žárovky levnější než LED žárovky. Výrobce žárovek Philips navzdory tomu odhaduje, že spotřebitel změnou ušetří skoro 3200 korun ročně - a to kvůli nižší spotřebě energie a delší životnosti LED přístrojů. Ta se odhaduje na 15 až 20 let, což je zhruba sedminásobné číslo v porovnání s halogenovými žárovkami, uvádí pro Guardian Stewart Muir z organizace Energy Savings Trust.

Tuzemské ministerstvo životního prostředí vidí výhodu i ve větším rozsahu barevnosti. Podle něj si mohou zákazníci vybrat odstín světla podle účelu použití. “Studenější modré světlo se hodí do technických prostorů, naopak světlo více do žluta až do oranžova pro večerní čtení,” uvedl referent MŽP Ondřej Charvát.

"Zákaz je špatným krokem. Zákazníci by měli mít svobodu volby, kterou by neměla EU omezovat," uvedl Jonathan Bullock za stranu Ukip zastávající se odchodu Británie z evropského společenství.

Zákaz měl platit již před dvěma lety. Nakonec se členské státy Evropské unie domluvily, že poskytnou lidem více času na přechod k LED žárovkám.