Válka o nabíjecí stanice. Do elektromobility investuje další ropný gigant

Síť Ubitricity čítající 2700 britských nabíjecích stanic pro elektromobily změní majitele.

Síť Ubitricity čítající 2700 britských nabíjecích stanic pro elektromobily změní majitele. Zdroj: Reuters

Síť Ubitricity čítající 2700 britských nabíjecích stanic pro elektromobily změní majitele.
Společnost Shell získala vlastníka největší britské sítě veřejných nabíjecích stanic Ubitricity.
3
Fotogalerie

Rychlejší dosažení cílů v rámci snižování emisí i stále rostoucí počet prodaných elektromobilů přiměly další ropný gigant k investici do elektřiny. Společnost Shell získala vlastníka největší britské sítě veřejných nabíjecích stanic Ubitricity. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že hodnota transakce, jež má být uzavřena do konce letošního roku, nebyla zveřejněna.

Ropný gigant získá více než 2700 dobíjecích míst ve Velké Británii. „Shellu to umožní expanzi na rychle rostoucí trh s nabíjecími stanicemi pro elektromobily a celkově pomůže rozšířit nabídku,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Již dříve avizovala cíl stát se energetickým podnikem s nulovými emisemi do roku 2050 či dříve. Akvizice může korespondovat také s rozhodnutím Evropské komise, která plánuje další zpřísnění emisních limitů oxidu uhličitého pro osobní automobily. 

Už během podzimu si podobnou akvizicí prošla jiná ropná společnost. Francouzský Total převzal za neupřesněnou částku společnost Source London. Ta v britské metropoli vlastní zhruba 1600 pouličních dobíjecích stanic. „Stáváme se klíčovým hráčem v oblasti elektromobility, do roku 2025 chceme mít v evropských městech na 150 tisíc stanic,“ uvedl tehdy Total.