ŠKODA AUTO společně s PRE a izraelskou společností Chakratec přináší do Prahy jedinečnou technologii pro dobíjení elektromobilů

Zdroj: Prazska energetika

Od poloviny listopadu běží v Praze – Letňanech před areálem výstaviště PVA pilotní provoz jedinečné a inovativní rychlodobíjecí stanice pro elektromobily. Ta funguje na bázi kinetické setrvačníkové technologie a ve srovnání s elektrickou sítí nabízí až dvojnásobný nabíjecí výkon. Kinetická dobíjecí stanice na výstavišti v Letňanech je prvním zařízením svého druhu v České republice a třetím na celém světě. Izraelský startup Chakratec, který tuto technologii vyvinul, objevil a pro spolupráci získal ŠKODA AUTO DigiLab Israel Ltd. Reálný provoz pak zajišťuje Pražská energetika.

Tato inovativní dobíjecí stanice umožňuje rychlé nabíjení elektromobilů i na místech, kde na to výkon sítě ve skutečnosti nestačí. Stanice pojme výkonové rezervy v síti, roztočí s jejich pomocí setrvačníky do vysokých otáček a uloží tak elektřinu ve formě kinetické energie. Pokud se k nabíječce připojí elektromobil, začne Kinetic Power Booster energii ve formě elektřiny opětovně vydávat a zvýší dobíjecí příkon na dvojnásobek toho, co by poskytovala samotná elektrická síť. Toto řešení se proto nabízí jako clever solution pro dobíjení například v autosalonech nebo nákupních centrech.

Prazska energetika

U kinetického systému Chakratec na rozdíl od rychlodobíjecích stanic na bázi baterií zůstává kapacita na konstantní výši. Jedná se totiž o čistě mechanickou technologii bez chemických článků, která umožňuje zhruba 200 000 nabíjecích a vybíjecích cyklů. To odpovídá životnosti kolem 20 let.

Technickým srdcem dobíjecí stanice je deset 150kilogramových setrvačníků uložených v kontejneru, kde rotují ve vakuu. Pokud do nich přichází proud ze sítě, otáčky setrvačníků se zvyšují, při nabíjení vozu pak samy generují proud a přitom jejich otáčky klesají. Uložená energie vystačí na nabití vozu ŠKODA CITIGOe iV a dalšího elektromobilu současně, a to dvojnásobným výkonem oproti síti. Po vybití potřebují setrvačníky zase určitý čas na to, aby se dostaly na požadované otáčky – v případě 100 kilowattové dobíjecí stanice v Letňanech to trvá asi 45 minut.

Prazska energetika

Kontejner, ve kterém je technologie Kinetic Power Booster uložena, je propojen právě se 100 kW dobíjecí stanicí PRE, která umožňuje současné nabíjení dvou elektromobilů. Pražská energetika, která je v Praze lídrem v oblasti dobíjení elektroaut, považuje tento způsob získávání energie pro elektropohony za správný krok směrem k elektrické budoucnosti individuální mobility.

Unikátní dobíjecí stanici bude PRE udržovat v pilotním provozu ve své síti dobíjecích stanic PREpoint minimálně do konce roku a po vyhodnocení tohoto období bude rozhodnuto o jejím dalším osudu. A co je podstatné, po období pilotního provozu bude dobíjení pro uživatele elektroaut zdarma.