Ve Vrchlabí začne Škoda dělat převodovky ve druhé půlce roku 2012

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Výroba automatické převodovky DQ200 začne v pobočném závodě Škody Auto ve Vrchlabí na Trutnovsku ve druhé polovině roku 2012. Na dnešním setkání s novináři to řekl člen představenstva Škody odpovědný za řízení lidských zdrojů Bohdan Wojnar. Původně se hovořilo až o konci roku 2012, kdy ve Vrchlabí skončí výroba modelu Roomster.

O budoucnosti Vrchlabí, kde loni v listopadu skončila výroba první generace Škody Octavia, se hovořilo velmi dlouho. Loni v prosinci předseda představenstva Škoda Auto Winfried Vahland ČTK řekl, že se v budoucnu přestanou v horském závodě vyrábět celá auta. Letos v lednu ve Vrchlabí z linek sjely první roomstery, jejichž výroba se tam na dva roky přesunula z Kvasin na Rychnovsku. Jak se bude vrchlabský závod vyvíjet v roce 2013, dnes Wojnar odmítl komentovat.

Převodovka, která se bude ve Vrchlabí vyrábět od druhé poloviny roku 2012, se používá ve vozech Škoda, Volkswagen, Seat a Audi. Kapacita bude činit 1000 převodovek denně. Převodovka DQ200 hraje pro příslušné modely koncernových značek důležitou roli a má pro koncern strategický význam. „V průběhu druhého pololetí začneme s postupným náběhem výroby,“ řekl dnes novinářům Wojnar.

V případě nové výroby ve Vrchlabí automobilka využívá poznatky z výroby převodovek v Mladé Boleslavi. Klíčoví zaměstnanci se ale školí také v čínské továrně v Dalianu. Nyní tam tři měsíce stráví 23 zaměstnanců Škodovky, další lidi podobné školení čeká. „Jde například o oblast mechatroniky. Tento proces se musí vidět live,“ řekl Wojnar. Přeměnit závod z výroby aut na výrobu převodovek vyžaduje velkou intenzitu.

Sedmistupňová přímo řazená převodovka DQ200 patří mezi nejmodernější automatické převodovky v automobilovém průmyslu. Poskytuje komfort řazení automatické převodovky v kombinaci s rychlým přeřazováním bez přerušení záběru. Komfortu je dosaženo prostřednictvím dvou dílčích převodovek, které umožňují plně automatické řazení převodových stupňů bez přerušení záběru.

Ve Vrchlabí se nyní montují modely Roomster a Octavia. Do loňského podzimu se tam vyráběla první generace Škody Octavia, jejíž montáž skončila 9. listopadu. Přesunem montáže roomsterů do Vrchlabí se tam udržela zaměstnanost. V závodě pracuje kolem 1070 lidí.