Velká restrukturalizace pokračuje, Ford se stahuje z ruského trhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ford

Ford logo
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Společný podnik americké automobilky Ford Motor v Rusku Ford Sollers zavře tamní dva montážní závody a továrnu na výrobu motorů, což znamená, že opustí ruský trh osobních automobilů. Americký podnik tento krok přijde na 450 až 500 milionů dolarů (10,3 až 11,46 miliardy korun). Kontroly nad podnikem, který v současné době vede Ford, se ujme ruský Sollers. Vyplývá to z dnešního prohlášení firem.

Jak už počátkem března informovala agentura Reuters, odchod Fordu z ruského trhu je součástí restrukturalizace aktivit v nerentabilních regionech. Restrukturalizace v Rusku následuje po obdobných krocích v Jižní Americe a Evropě. Automobilka chce opustit nerentabilní trhy a zastavit ztrátovou výrobu.

Ford, který je v USA druhým největším výrobcem automobilů, bez dalších podrobností uvedl, že zavření závodů povede k výrazným ztrátám pracovních míst. Výroba osobních vozů bude ve společném podniku uzavřena do konce června a Ford Sollers se zaměří na výrobu užitkových vozidel.

"Nová struktura Ford Sollers podporuje globální strategii restrukturalizace zaměřenou na expanzi našeho vedoucího postavení v oblasti užitkových vozidel a rozšíření aktivit v Evropě v těch tržních segmentech, které nabízejí vyšší návratnost investovaného kapitálu," uvedl viceprezident skupiny pro Evropu, Blízký východ a Afriku Steven Armstrong.

Ford byl první nadnárodní automobilkou, která začala montovat vozy v Rusku. V roce 2002 otevřela závod v Leningradské oblasti. V roce 2011 založila společný podnik s ruskou firmou Sollers, na němž mají obě strany po 50 procentech. V roce 2015 se americký partner s ruským dohodl na převzetí preferenčních akcií, čímž si zajistil kontrolu nad společným podnikem.

Ford předpokládá, že restrukturalizace globálních aktivit ho přijde na zhruba 11 miliard dolarů, z toho v Rusku odepíše 450 až 500 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.