Věřitelé OKD už přihlásili pohledávky za víc než deset miliard

OKD

OKD Zdroj: OKD

Své pohledávky u těžební společnosti OKD, která je od minulého týdne v úpadku, už přihlásily čtyři desítky věřitelů. Jejich pohledávky přesahují dohromady deset miliard korun, vyplývá z insolvenčního rejstříku. V insolvenčním návrhu, který společnost sama na sebe podala, OKD uvedla, že má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun, které nedokáže splácet. Majetek firmy nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun.

Svou pohledávku už přihlásila mimo jiné londýnská banka Citibank. Výše její pohledávky činí 9,5 miliardy korun. Jde o dluhopisy za 300 milionů eur vydané majitelem OKD, společností New World Resources (NWR), za které OKD ručilo. Vlastníkem (NWR) je od letošního února skupina Ad Hoc Group (AHG).

Kdo je vlastníkem dluhopisů, není zcela jasné. Společnost OKD v insolvenčním návrhu uvedla, že londýnské společnosti Deutsche Bank a Citibank jednají jakožto agenti držitelů dluhopisů a Citibank jako společný a nerozdílný věřitel všech držitelů dluhopisů.

Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) minulý týden řekl, že hlavním věřitelem OKD je podle všeho AHG, která má podle předběžných informací 13 miliard korun pohledávek. Mluvčí AHG Roman Pařík tuto částku nepotvrdil ani nevyvrátil.

Pohledávky hlásí AWT nebo Metalimex

Věřitelé firmy mají na přihlášení pohledávek dva měsíce ode dne zveřejnění usnesení o úpadku v insolvenčním rejstříku, což bylo 9. května. Mezi věřiteli OKD, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, má jedny z největších pohledávek dopravní a logistická skupina Advanced World Transport (AWT). Dvě firmy ze skupiny, Advanced World Transport a AWT Coal Logistics, už u soudu přihlásily pohledávky dohromady za více než 260 milionů korun.

Společnost Metalimex, která je významným domácím obchodníkem s komoditami, přihlásila pohledávky za více než 400 milionů korun. Pohledávky společnosti AWT Rekultivace, jež se zabývá především zřizováním a provozováním odvalů, výsypek a odkališť, převyšují 63 milionů korun. Společnost Indus Praha má za poskytování bezpečnostních služeb nezaplacené pohledávky přesahující deset milionů korun. Další firmy přihlásily pohledávky za miliony i desetitisíce korun.

Desítky zahraničních firem

Insolvenční správce Lee Louda předložil soudu seznam věřitelů, kteří mají sídlo mimo Českou republiku. Je mezi nimi několik desítek firem a lidí ze Slovenska, Polska, Německa nebo Švýcarska.

OKD zůstává v provozu, v dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale i kvůli vysokému zadlužení.