VIDEO: Rusové kvůli slabému rublu budují nové zlaté doly

Video placeholde
Těžba zlata na východní Sibiři
Těžba zlata na východní Sibiři
Těžba zlata na východní Sibiři
Těžba zlata na východní Sibiři
Těžba zlata na východní Sibiři
11
Fotogalerie

Vyčerpaná ložiska zlata a slabá měna nutí ruské producenty k expanzi těžby. Producenti už se nemůžou spoléhat na zlato v blízkosti povrchu a musí kvůli tomu hloubit doly. V příštích dvou letech by se jich mělo otevřít hned několik.

Jeden z nich se nachází u vesničky Ojmjakon na východní Sibiři a bude prvním dolem otevřeným v Jakutské oblasti od pádu Sovětského svazu. Vlastní ho společnost GV Gold, mezi jejímiž akcionáři je americký fond BlackRock nebo Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj.

Investice v první fázi dosáhla 113 milionů dolarů. Nový důl u Ojmjakonu by měl začít fungovat od června. Měl by produkovat tři tuny zlata ročně.

Jakutsko je obtížně dopravně dostupné a teploty tu klesají pod padesát stupňů Celsia. Za Sovětského svazu se tu nacházely pracovní tábory, v nichž vězni rýžovali zlato holýma rukama.

Rusko je s 297 tunami třetím největším těžařem zlata na světě, za Čínou a Austrálií. Čtvrté jsou Spojené státy. Ceny zlata s 1285 dolary za unci sice klesly od vrcholu v roce 2011 o třetinu, slabý rubl ale v Rusku podporuje zahraniční investice.