Vietnamský hatchback za necelých 400 tisíc jde do výroby, firma má globální ambice

VinFast Fadil

VinFast Fadil Zdroj: CC BY-SA 4.0

VinFast Lux SA2.0
VinFast Lux SA2.0
VinFast Lux SA2.0
VinFast Lux SA2.0
VinFast Lux SA2.0
31
Fotogalerie

Asijská země se pouští do velkého kroku. Svou výrobu spouští vietnamská automobilka VinFast, patřící pod realitní konglomerát Vingroup JSC. VinFast představila první modely a také komplex šesti nových montážních linek v přístavním městě Haiphong. Už na začátku si nová společnost na výrobu automobilů stanovila sebevědomý úkol - chce být konkurentem slavných značek. Informovala o tom agentura Bloomberg.

„Jde o obrovský přínos pro národní hospodářství,“ uvedl vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc při slavnostním otevření komplexu šesti automatizovaných továren, postavených za 21 měsíců. „Potvrzuje to politiku komunistické strany, že soukromý sektor je velmi důležitým hnacím motorem ekonomiky. Chci, aby VinFast šel na regionální a globální trhy,“ doplnil premiér. Už dříve automobilka oznámila záměr do své budoucí výroby investovat asi 3,5 miliardy dolarů. 

VinFast, který první vozy začne dodávat na začátku příštího týdne, chce být první vietnamskou společností, která uspěje na mezinárodní úrovni. Mladá společnost tak chce být konkurentem například pro slavné automobilky Toyota, Ford či Honda. 

Sebevědomí nové automobilce po svých tvrzeních o globálních trzích rozhodně neschází. Podle vietnamských analytiků však ale bude mít největší problémy v zemi, kde se zrodila. „Vietnamci upřednostňují zahraniční značky, které jsou prověřené a mají vyšší kvalitu. U automobilky VinFast si zatím nemůžeme být jistí její kvalitou. Zákazníkům bude trvat roky, než novou značku přijmou,“ uvedl Truc Pham, analytik společnosti ABC Securities JSC.

VinFast plánuje vyrobit během první etapy čtvrt milionu vozidel. Do roku 2025 podle informací chce zvýšit výrobu na půl milionu vyrobených vozů ročně. Zahájení exportu do zahraničí plánuje automobilka uskutečnit v roce 2020. Společnost také uvedla, že již obdržela prvních 10 tisíc předobjednávek na svá vozidla. 

Prvním modelem který vietnamský výrobce představil, je hatchback s názvem Fadil. Jeho cena byla stanovena na v přepočtu 16 900 dolarů, tedy asi 383 tisíc korun. Společnost také hodlá vyrábět sedan, sportovní užitková auta a elektromobily. 

Vozidla automobilky VinFast nejsou ryze vietnamskými výrobky. Hatchback Fadil používá podvozek z automobilky Opel. Sedan a SUV jsou zase postaveny na rámech BMW AG.