Virtuse Energy rozšiřuje obchodování s emisemi o dodávky energií

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Největší obchodník s emisními povolenkami Virtuse Energy rozjíždí prodej elektřiny a plynu středním a velkým podníkům a minimálně ze začátku sází na své povolenkové klienty. „Nejbližší kontrakty na elektřinu a plyn můžeme uzavírat reálně až na roky 2016 a 2017.

Očekáváme, že zákazníci se budou s našimi klienty, pro něž obchodujeme emisní povolenky, překrývat ze 30 až 50 procent,“ odhaduje Jan Fousek, ředitel a spolumajitel Virtuse Energy.

Obchodník s povolenkami přichází na trh, kde působí už desítky dodavatelů. Na konci letošního roku by chtěl uzavřít smlouvu o dodávkách energií s padesátkou firem. Nabízet jim bude jak pevné roční kontrakty, tak i možnost postupných nákupů energií na burzách, kdy firma může vydělat na poklesu velkoobchodních cen.

„Klientům dáme také možnost nakupovat na krátkodobých trzích. Obchody budou moci uzavírat v korunách i eurech. Nabídneme také kompletní energetické poradenství,“ dodává Fousek.

Firma využije zkušenosti ze zahraničí

Virtuse Energy už má zkušenosti s obchodováním na velkoobchodním trhu s elektřinou a plynem i s příhraničním obchodováním. Působí na všech přenosových soustavách od Polska až po Balkán. Jako obchodník s emisními povolenkami je firma přímým členem největší světové komoditní burzy ICE. Loni firma zobchodovala 76 milionů emisních povolenek pro stovky podniků především v Česku a na Slovensku. Tržby se vyšplhaly přes šest miliard korun.

Při dodávkách energií koncovým zákazníkům hodlá těžit z infrastruktury, kterou už firma vybudovala pro obchody s povolenkami. „Oddělení pro vypořádání obchodu a obsluhu zákazníků a část analytického týmu už máme z dob, kde jsme jen obchodovali s emisemi a velkoobchodně s energiemi. Se spuštěním korporátního retailu proto nemáme mnoho dalších nákladů,“ vysvětluje Fousek. Ředitelem sekce prodeje elektřiny a plynu se stal Jaroslav Codl, který dříve pracoval ve společnosti Czech Coal.