Vítek vstupuje do elektromobility. CPI oznámila akvizici ve společnosti CleverPower

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: Tereza Kovandová

Radovan Vítek se svou společností CPI, která je je jedním z největších vlastníků nemovitostí v Evropě, posiluje na poli energetiky. CPI oznámila akvizici čtvrtinového podílu ve společnosti CleverPower zaměřující se na energetickou soběstačnost firem a elektromobilitu. Společnost současně provozuje dobíjecí platformu Chargee.

Podle výkonného ředitele CPI Zdeňka Havelky se jedná o logický krok společnosti směrem k udržitelnosti. „Věříme, že společné úsilí o rozvoj infrastruktury pro udržitelnou energetiku a elektromobilitu bude mít pozitivní dopad nejen na naše klienty,“ dodal Havelka v tiskové zprávě. 

CPI Property Group před rokem založila energetickou divizi CPI Energo. Ta má fungovat jako producent i dodavatel energií a pro skupinu bude zajišťovat stavbu fotovoltaických elektráren, zateplování budov a bude strategicky koordinovat investice do udržitelných projektů.

„Do roku 2025 bychom se rádi dostali na 300 až 350 megawattů vlastního výkonu,“ říká Zdeněk Havelka. „Spolupráce mezi CPI Energo, CleverPower, Chargee a portfoliem skupiny nám umožní vytvářet synergie mezi realitním a energetickým sektorem,“ vysvětluje Havelka.

„S platformou Chargee získáváme zároveň odladěný systém ovládání a řízení dobíjecích stanic, který budeme aplikovat na elektromobilitu v rámci skupiny,“ říká Zdeněk Havelka a dodává: „CleverPower navíc disponuje bohatými zkušenostmi s řízením a vlastnictvím bateriových úložišť, což v kombinaci se smart meteringem umožňuje optimální nákup energie za spotové ceny a řízení výroby a spotřeby v návaznosti na potřeby trhu a našich klientů.“

CPI Property Group a Chargee eMobility také chtějí do roku 2030 rozšířit síť dobíjecích míst pro elektromobily až o 3000 nových stanovišť, řízených chytrým softwarem Chargee.

CleverPower není ale jediná, která usiluje o rozšíření nabíjecích stanic. Lídrem trhu v nabíjení elektromobilů chce být na domácí půdě společnost ČEZ. Do roku 2025 plánuje postavit osm set dobíjecích stanic. 

V zápase o dominanci na dobíjecím trhu ČEZ letos otevře 130 stanic (vloni to bylo 110, předloni 83). Síť nabíječek ČEZ má jako celek nejvyšší výkon v Česku a lidé v ní díky tomu dobíjejí v průměru nejrychleji. „Do budoucna chceme pokračovat především ve výstavbě stojanů o vyšších výkonech, letos jich vybudujeme čtyřicet. Na silnicích totiž roste podíl výkonnějších modelů elektromobilů, které umějí naplno využít potenciál ultrarychlých dobíjecích stojanů,“ vysvětluje místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani Pavel Cyrani.