Vítek se zbavuje dalšího majetku. Jeho CPI prodala pozemky v Itálii a Turecku

CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka rozprodává majetek, aby snížila své zadlužení.

CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka rozprodává majetek, aby snížila své zadlužení. Zdroj: Tereza Kovandová

Více než miliardu korun utržila skupina CPI Property Group realitního byznysmena Radovana Vítka dalším rozprodejem svého majetku v Itálii a Turecku. Firma tak chce získat peníze na snížení svého vysokého zadlužení. Od začátku roku prodala skupina pozemky a nemovitosti v přepočtu za téměř deset miliard korun.

Skupina své akcionáře tento týden informovala o prodeji čtyřhektarového brownfieldu v severoitalském Miláně ve čtvrti Lambrate. Kupcem má být podle společnosti jeden z největších realitních investorů na světě. Rakouská realitní skupina Immofinanz patřící pod CPI PG kromě toho prodala dvousethektarový stavební pozemek v Turecku jednomu z místních investorů. Hrubý výnos z obou prodejů dosáhl 55 milionů eur, tedy zhruba 1,3 miliardy korun.

Vítek chce v nejbližších měsících a letech získat prodejem majetku zhruba padesát miliard korun. Skupina CPI Property Group se dostala do hlubokého zadlužení zejména kvůli akvizici Immofinanz a spřízněného developera S Immo, které Vítek ovládl v minulém roce. Kvůli velkým nákupům i ekonomické situaci, například padajícím cenám kancelářských nemovitostí či padající hodnotě Immofinanz na rakouské burze, se prohlubuje zadlužení celé CPI.

Zadlužení skupiny loni stouplo na 50,9 procenta z předloňských 35,7 procenta. Podle výroční zprávy chce společnost vrátit zadlužení na 40 až 45 procent do příštího roku. „Druhý kvartál bude s ohledem na další prodeje slabší, výrazný nárůst očekáváme ve druhé polovině roku,“ napsal tento týden finanční ředitel skupiny David Greenbaum ve zprávě investorům.

Od loňského srpna už prodeje vynesly Vítkově realitní skupině 850 milionů eur, tedy přes dvacet miliard korun. „Rok 2022 byl rokem změn a ohromného růstu a rok 2023 bude rokem optimalizace a integrace,“ uvedl v dubnu generální ředitel CPI PG a Vítkův nejbližší manažer Martin Němeček. V Evropě skupina prodala například kancelářské budovy ve Vídni, rozsáhlé rezidenční portfolio v Berlíně nebo komerční park u Mnichova.

V Česku skupina prodala například tři obchodní centra v Českých Budějovicích a Jihlavě nebo třeba kancelářský komplex v Praze-Michli, který získala skupina Passerinvest Group miliardáře Radima Passera. Americká softwarová společnost Microsoft zase od Vítka koupila za 1,5 miliardy korun pozemek v pražských Letňanech, kde chystá postavit datové centrum za více než pět miliard korun.

Z(a)tracená čísla: Nákup bytu? Líná pusa, holé neštěstí. Hbitý jazyk dokáže vydělat milion

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Nákup bytu? Líná pusa, holé neštěstí. Hbitý jazyk dokáže vydělat milion • Videohub

Na prodej je podle serveru Seznam Zprávy projekt Pragovka na výstavbu tisícovky bytů v pražské Hostivaři nebo luxusní lyžařské středisko ve švýcarské Crans-Montaně. Zástupci společnosti odmítají chystané prodeje komentovat. Vítek si naopak zatím ponechává nejlukrativnější pozemky v pražských Bubnech-Zátorech, kde má vzniknout nová čtvrť, jejíž dominantou má být nová Vltavská filharmonie.

V pozadí chystaných transakcí stále pokračuje miliardový spor Radovana Vítka s jeho někdejšími partnery Markem Čmejlou a Jiřím Divišem. Německý ekonomický deník Handelsblatt začátkem května informoval, že kyperský soud zmrazil Vítkovi majetek za 13 miliard korun. To CPI popírá. „Předběžné opatření není účinné. Žádné účty nejsou obstavené, majetek není zamrazen. Jedná se o obvyklý recyklát lží a nesmyslů, které už Čmejla s Divišem neúspěšně použili v Americe i v České republice,“ reagoval mluvčí Vítkovy skupiny CPI Property Group Jakub Velen.