Vítkovice dodají tlakové nádoby do ponorek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vitkovice

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) dokončuje první testovací zakázku na výrobu tlakových nádob pro ponorky. Části, které slouží jako zásobníky stlačeného vzduchu, jsou určeny pro celosvětově působící společnost, která je specialistou na výrobu ponorek pro armády zemí NATO. Hodnotu zakázky firma nesdělila.

První zásobníky vzduchu vyrobila společnost Vítkovice Cylinders. Ta by také měla být nositelem další zakázky, která má po ověření následovat. „Náš zákazník je jedním z mála světových výrobců ponorek, je tedy velmi náročný na výběr dodavatelů,“ uvedl generální ředitel společnosti Vítkovice Cylinders Jerzy Kościelniak.

Vyráběné nádoby váží kolem 220 kilogramů. „Jejich specifikem je, že výroba polotovaru probíhala metodou zpětného protlačování s dokončením na kovacím stroji pomocí speciálních režimů kování. Navíc u těchto nádob byla speciálně zkoušena těsnost spojení nádoba - ventil pod tlakem bezmála 350 barů,“ uvedl Kościelniak.

Firma nedávno ohlásila také vstup do oboru výroby nádob pro skladování vodíku. „Stejně jako v případě zásobníků pro ponorky jde o nový, rozvíjející se obor. Vítkovice jen z něj letos čekají zisk podle ukazatele EBITDA okolo 130 milionů korun,“ řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Cylinders zvýšily tržby

Vítkovice Cylinders loni zvýšily meziročně tržby zhruba o osm procent na téměř 2,5 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA firmě stoupl o 35 procent na téměř 250 milionů korun. Podle Kijonkové jde o nejlepší výsledky v historii firmy.

Vítkovice Cylinders jsou jedním z největších světových výrobců bezešvých ocelových lahví. Jsou také významným producentem tlakových nádrží či vysokotlakých akumulátorů. Celá skupina Vítkovice Machinery Group má víc než 8000 zaměstnanců. Tvoří ji firmy s ročním obratem přes 25 miliard korun. V roce 2014 měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun.