Vítkovice Machinery dodají do Dánska a Španělska hřídele za půl miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) dodá společnostem z Dánska a Španělska 1000 hřídelí pro větrné elektrárny. Hodnota zakázky činí téměř 500 milionů korun.

„Dodávky probíhají průběžně a všechny hřídele musí být předány do konce roku 2015, protože pro 2016 předpokládáme stejný objem dodávek,“ uvedla mluvčí VMG Eva Kijonková.Nové kontrakty podle ní skupina získala díky významným inovacím.

VMG například zhruba rok vyrábí nový typ hřídele pro nízko a středně otáčkové větrné elektrárny španělské společnosti Gamesa Eolica. „Průměr kružnice, kterou lopatky při rotaci opisují, je 114 metrů. Pro lepší představu to je skoro devět kamionů seřazených za sebou. Jedna taková elektrárna pak zásobí elektřinou 1800 domácností na rok,“ uvedl za skupinu VMG Jan Gajda, generální ředitel společnosti Vítkovice Heavy Machinery, která je garantem této produkce.

Kontrakt podle něj znamená třicetiprocentní nárůst produkce těchto typů hřídelí a také rychlý nástup třísměnného provozu v nové továrně, kterou firma na začátku roku otevřela v Polsku.

Strojírenskou skupinu, která vystupuje pod značkou Vítkovice Machinery Group, tvoří více než 30 společností. Zaměstnávají přes 8500 lidí. Vítkovice Heavy Machinery je jednou z největších dceřiných firem skupiny.