Vítkovice se dohodly na dokončení elektrárny v Turecku za jedenáct miliard

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) se dohodla s tureckou stranou na parametrech dokončení tepelné elektrárny Yunus Emre zhruba za 11 miliard korun, kterou staví v Turecku pro společnost Adularya. Potvrdila to mluvčí VMG Eva Kijonková. Elektárna se staví od roku 2010, termín jejího dokončení se už několikrát odkládal a ani podle nových dohod není pevně stanoven.

„Je to korektní ujednání o tom, že abychom mohli včas najíždět provoz elektrárny, musí plynule postupovat i práce a finance na turecké straně,“ uvedl obchodní ředitel skupiny VMG Jiří Skuhra.

Termín dokončení se podle mluvčí posouval kvůli potížím turecké strany s plněním podmínek financování od České exportní banky. „V tuto chvíli máme podepsány dodatky smluv o tom, kdo a za jakých podmínek má směřovat ke zprovoznění elektrárny. Na účet jsme dostali už i zhruba 15 milionů tureckých lir (přes 125 milionů korun), což je část DPH, které se nám má z Turecka vrátit,“ uvedl Skuhra.

Kijonková uvedla, že Vítkovice jsou v projektu elektrárny v roli takzvaného EPC kontraktora. To znamená, že dodávají vše investorovi na klíč a řeší i subdodávky jiných českých firem. Hospodářské noviny dnes uvedly, že společnost Vítkovice Power Engineering, jež je technologickým a stavebním dodavatelem tureckého projektu, dluží více než deseti dodavatelským firmám dohromady několik stovek milionů korun.

Někteří dodavatelé na nás teď, v souvislosti s novými dohodami s Turky, požadují neoprávněné úhrady za vícepráce, jejich platba ale součástí dohod s investorem není

„Někteří dodavatelé na nás teď, v souvislosti s novými dohodami s Turky, požadují neoprávněné úhrady za vícepráce, jejich platba ale součástí dohod s investorem není a tato jednání povedeme pouze na české straně. Nebudeme proplácet nic, na co není oprávněný nárok,“ uvedl Skuhra.

Elektrárna Yunus Emre už fyzicky stojí. Kijonková uvedla, že fluidní kotel i parní turbína prvního bloku mají za sebou veškeré montážní a čistící operace. Blok o výkonu 145 megawattů je po komplexních testech v poslední etapě uvádění do provozu před synchronizací s rozvodnou sítí a druhý blok se nachází v etapě individuálních zkoušek technologie. „Zařízení společné pro oba energetické bloky jsou v provozu, fungují všechny součásti technologie. Jsme ve finále celého projektu,“ dodal obchodní ředitel VMG.

Skupina Vítkovice Machinery Group má přes 8000 zaměstnanců. Tvoří ji firmy s ročním obratem více než 25 miliard korun. Loni měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík.