Vítkovice zahajují výrobu v novém polském závodě, loni dosáhly zisku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr Sznapka

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group zahájila výrobu ve svém novém závodě v Polsku. Investice má hodnotu zhruba 48 milionů zlotých (přibližně 300 milionů korun), skupina tím posílila své kapacity ve výrobě pro energetiku.

Nová továrna se nachází v areálu společnosti Vítkovice Milmet v Sosnovci nedaleko Katovic. Organizačně ale patří pod společnost Vítkovice Heavy Machinery, která je jednou z největších dceřiných firem skupiny Vítkovice Machinery Group. V novém závodě vznikly dvě desítky pracovních míst.

„Polská továrna doplní naše výrobní možnosti v těžké mechanice. Jde například o díly hydroelektráren, turbíny větrných elektráren či speciální takzvané pastorky pro montáže ropných plošin,“ uvedl generální ředitel společnosti Vítkovice Heavy Machinery Jan Gajda.

Skupina Vítkovice Machinery Group je dodavatelem předních světových výrobců větrných i vodních elektráren. Mluvčí uvedla, že v roce 2014 získala skupina například zakázky na turbínové a generátorové hřídele pro velké firmy v oborech hydroelektráren Alstom Brasil, Voith Hydro nebo IMPSA. „Dodávky menších komponentů pro hydroelektrárny, respektive jejich obrábění, může být zajištěno v závodě v Polsku,“ uvedla mluvčí.

Návrat do černých čísel

Vítkovice Heavy Machinery zaměstnávají přibližně 1300 lidí. Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že loni firma vytvořila obchodní tržby v hodnotě zhruba 4,1 miliardy korun, což je po očištění od strukturálních vlivů (tržby očištěné o společný prodej zboží se společností Vítkovice Hammering) o čtyři procenta více než v roce 2013. Podle předběžných údajů společnost loni vytvořila provozní zisk 115 milionů korun, což po předloňské ztrátě znamená zlepšení o 245 milionů korun.

Polská společnost Vítkovice Milmet se zaměřuje hlavně na produkci vysokotlakých ocelových lahví. V roce 2014 dosáhla obchodních tržeb v hodnotě zhruba 1,2 miliardy korun, o rok dříve to bylo 1,01 miliardy korun. Předběžně loni dosáhla provozního zisku zhruba 56 milionů korun, což je šestkrát více než v roce 2013. Firma Vítkovice Milmet má 540 zaměstnanců.