Vítkovice získaly zakázku ze Skandinávie. Dodají tam dvě lodní hřídele

majitel Vítkovic Machinery Group Jan Světlík

majitel Vítkovic Machinery Group Jan Světlík Zdroj: Anna Vackova/E15

Společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) dodá dvěma skandinávským firmám lodní hřídele velkých tankerů a kontejnerových lodí celkem téměř za 50 milionů korun. Výrobu prvních hřídelí pro dánskou společnost MAN Diesel & Turbo už Vítkovice zahájily. Na obou zakázkách budou v několika etapách pracovat minimálně do léta 2017.

Pro MAN Diesel & Turbo vyrobí VHM pět sad hřídelového vedení. Dodávka dvou sad je plánována na konec listopadu, další tři sady dodají Vítkovice příští rok.

„Musíme zpracovat celkem 300 tun materiálu - například jedna vrtulová hřídel dlouhá devět metrů váží zhruba 25 tun. Spojovací hřídel o délce přes pět metrů pak kolem 29 tun,“ uvedl obchodní ředitel VHM Jiří Brož.

Na druhé lodní zakázce budou Vítkovice pracovat od listopadu. Pro švédskou společnost Rolls-Royce vyrobí dvě vrtulové a sedm spojovacích hřídelí, dodají je během příštího roku. „Na vrtulové hřídele budou natažena bronzová pouzdra, která zlepší jejich antikorozní ochranu,“ uvedl Brož.

Skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje přes 30 firem a zaměstnává 8000 lidí. V loňském roce měla celá skupina obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Tři firmy z holdingu se letos ocitly v insolvenci.