Vítkovická firma jedná s Gazpromem. Chce dodávat CNG

Vítkovice Machinery Group vsadily na technologie pro stlačený plyn CNG

Vítkovice Machinery Group vsadily na technologie pro stlačený plyn CNG Zdroj: ctk

Vítkovice Machinery Group, která mimo jiné vyrábí technologie pro převoz, skladování a distribuci stlačeného zemního plynu CNG, ještě v Česku nevybudovala ani třicet plniček pro automobily a už je jí domácí trh malý. Velkou příležitost vidí v prodeji technologie a následného servisu do oblasti Perského zálivu, Ruska či Brazílie. Loni Vítkovice vyvezly zařízení CNG za 110 milionů korun a letos očekávají růst této hodnoty o šedesát procent.

„V Rusku se má během příštích tří let postavit dva tisíce plnicích stanic. Jednáme se společností Gazprom, že část stanic postavíme a následně jí je prodáme. Společně bychom je pak provozovali. Potenciál je také v Bělorusku či Kazachstánu,“ říká Jiří Skuhra, obchodní ředitel skupiny Vítkovce. Gazprom odhaduje, že do roku 2020 by se objem CNG prodaného v Rusku měl zvednout sedminásobně z 1,4 na 10,4 miliardy metrů krychlových.

Vítkovice se hodlají prosadit s konceptem mobilního plynovodu, který se hodí do oblastí se špatnou plynárenskou infrastrukturou. Spočívá ve vybudování mateřské stanice napojené na plynovod, z níž se plyn tlačí do mobilních zásobníků, které pak plyn dopraví k plničce. „Rentabilitu mobilních stanic teď počítáme. Zatím nám vychází, že má smysl stavět mobilní stanice v okruhu 80 až 100 kilometrů od mateřské stanice,“ vysvětluje Rodan Broskevič, ředitel společnosti Vítkovice Doprava.

Růst o polovinu za rok

Referenční mobilní plynovod už Vítkovice provozují ve Spojených arabských emirátech, kde jednají o dalších desítkách instalací. Zájem o tuto technologii registruje firma také v Brazílii. V Česku budou mít Vítkovice letos pod značkou CNG Vitall dvě mateřské stanice, z nichž se bude plyn rozvážet do mobilních jednotek.

Letos také firma dokončí první fázi společného projektu s Benzinou, na jejíchž čerpacích stanicích bude do léta celkem dvacet plnicích stanic. Dohromady budou mít Vítkovice na konci roku 33 stanic, příští rok přidají dalších sedm a v dalších letech chtějí síť rozšiřovat o zhruba deset plniček ročně. „Dostaneme se letos přes tři miliony metrů krychlových prodaného CNG. V dalších letech tento objem poroste o 50 procent za rok,“ tvrdí Broskevič.