Vizovická Koma cílí své obytné moduly na Afriku a Rusko

Vše z modulů. Jednoduché modulární konstrukce si šikovnější člověk dokáže postavit a zase složit sám.

Vše z modulů. Jednoduché modulární konstrukce si šikovnější člověk dokáže postavit a zase složit sám. Zdroj: Michael Tomes, E15

Přední tuzemský výrobce obytných modulů Koma Modular z moravských Vizovic pracuje na expanzi na nové světové trhy. V hledáčku má mimo jiné Afriku, Blízký východ a posílení pozice v Rusku. „Ve Vídni jsme založili obchodní společnost Koma Space, která se zabývá další expanzí,“ uvedl majitel Koma Modular Stanislav Martinec.

Průnik na nové trhy podnikne Koma nejen s vlastními moduly z Vizovic, ale chce je začít nakupovat i od jiných výrobců, například z Turecka. České výrobní ceny jsou totiž kupříkladu pro africký trh stále příliš vysoké.

„Na světě je asi miliarda lidí bez přístřeší. Vždy si v této souvislosti vzpomenu na Baťova obchodního zástupce, který se vrátil z Afriky s tím, že tam všichni chodí bosí, takže tam nemá smysl boty dodávat. Právě tam musíme dodávat, odpověděl na to Baťa,“ připomněl podnikatel z baťovského regionu.

Vizovické moduly by na černém kontinentu mohly sloužit například jako školy, školky a hygienická zařízení. Jsou to mimo jiné projekty financované různými světovými organizacemi, ale také například nadací Billa Gatese.

Ve Vizovicích by se pak vyráběly hlavně špičkové moduly s vysokou přidanou hodnotou. Levnější řady by dodávaly jiné firmy, kterým by Koma poskytla know-how. Také by uspořila dopravní náklady, neboť 85 procent produkce vyváží. „Logické je vyrábět poblíž místa, kam dodáváte,“ dodal majitel podniku.

Martincův tým nyní vyhodnocuje první nabídky na dodavatele levnějších modulárních řad. „Rádi bychom tento model rozjeli do tří let,“ poznamenal šéf Komy. Firma už si v tomto režimu vyzkoušela pilotní zakázku pro naftařské firmy do Kazachstánu.

Až na dvě výjimky už vizovický podnik dodával do všech evropských zemí, ačkoli někam jen pár kusů. Jeho moduly posloužily také jako ubytovny vojáků v Iráku nebo jako VIP zázemí při fotbalovém mistrovství světa v Jižní Africe. „S trochou nadsázky můžeme říci, že na našich záchodcích byl i Pelé,“ míní Martinec. Nové exportní příležitosti si Vizovičtí slibují rovněž od zakázky na výstavbu českého pavilonu pro Expo 2015 v Miláně, kterou Koma vysoutěžila na sklonku loňského roku.

Igor Zahradníček: Ve výrobě modulových staveb je Česko velmoc