Volkswagen popřel plán převzetí amerického výrobce Paccar

Do skupiny Paccar patří mimo jiné nákladní vozy Kenworth (viz foto)

Do skupiny Paccar patří mimo jiné nákladní vozy Kenworth (viz foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: James Lautzenheiser via Flickr

Německá automobilová skupina Volkswagen dnes popřela zprávy, podle nichž se chystá podat nabídku na převzetí amerického výrobce nákladních vozů Paccar. S touto informací přišel ve středu večer šéf divize nákladních vozů německé automobilky Daimler Wolfgang Bernhard.

Bernhard analytikům výzkumné firmy Bernstein Research řekl, že podle „více seriózních zdrojů“ připravuje Volkswagen podání nabídky na příští rok. Mluvčí Volkswagenu z ústředí skupiny ve Wolfsburgu ale podle agentury Reuters takovou zprávu „rozhodně“ popřel.

Volkswagen se snaží vytvořit silnou divizi nákladních vozů, která by mohla lépe soupeřit s evropskými konkurenty Daimler a Volvo. Nyní jedná o plném převzetí švédské Scanie, je většinovým vlastníkem německého výrobce nákladních automobilů MAN a vyrábí také užitkové vozy pod značkou VW.

Volkswagen, jehož součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto, je největším výrobcem osobních automobilů v Evropě a má ambici stát se i světovou jedničkou.

Paccar
Paccar je se značkami Peterbilt, Kenworth, Leyland, Foden a DAF druhým největším výrobcem nákladních aut ve Spojených státech a třetím největším celosvětově. Jeho hlavními soupeři jsou americká Navistar a švédské Volvo. Firma vznikla v Seattlu v roce 1905.