Volkswagen postaví továrnu na baterky ve Valencii, investuje sedm miliard eur

Koncern Volkswagen hodlá investovat do elektromobility až třicet miliard eur.

Koncern Volkswagen hodlá investovat do elektromobility až třicet miliard eur. Zdroj: Reuters

Německá automobilka Volkswagen postaví továrnu na výrobu baterií ve španělské Valencii. Koncern do výroby baterií ve Španělsku společně s externími dodavateli investuje více než sedm miliard eur. Nový závod by měl zahájit výrobu v roce 2026 a zaměstnat více než 3000 lidí.

Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, hodlá v Evropě do konce desetiletí postavit celkem šest továren na výrobu baterií. Výstavbu závodu zvažuje i v České republice. Dosluhující předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že chce, aby si Volkswagen pro vybudování továrny Českou republiku vybral.

Koncern o výstavbě středoevropské továrny na baterie chtěl mít jasno už na konci loňského roku, rozhodnutí ale odložil zhruba o půl roku. Na posuzování a jednání má vliv i nynější invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Na výstavbě továren na výrobu baterií nyní v rámci přechodu od automobilů se spalovacími motory k elektromobilům pracují automobilky po celém světě. Společnost Automotive Cells Company (ACC) oznámila, že hodlá postavit továrnu na výrobu baterií v Itálii. Podrobnosti o investici neposkytla, podle dřívějších informací je však cílem vyrábět baterie pro více než 2,5 milionu vozů ročně. ACC je společným podnikem automobilek Stellantis a Mercedes-Benz a firmy TotalEnergies.

Jihokorejská společnost LG Energy Solution (LGES) také oznámila, že hodlá investovat 1,5 miliardy dolarů do vytvoření společného podniku s automobilkou Stellantis na výrobu baterií v Kanadě. LGES podle zdrojů agentury Reuters také zvažuje výstavbu továrny na baterie v Arizoně.

Gigafactory Volkswagen v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa?

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa? • Videohub