Mapa invaze: Ruské jednotky bombardují Kyjev a Charkov. V Mariupolu je humanitární katastrofa

Plameny a kouř stoupají z trosek privetového domu po ruském ostřelování u Kyjeva

Plameny a kouř stoupají z trosek privetového domu po ruském ostřelování u Kyjeva Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Porýní-Falc, Ramstein-Miesenbach: Letadla amerického letectva jsou vidět na ploše letecké základny Ramstein. Ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu.
Ruská helikoptéra Ka-52 je viděna v terénu po vynuceném přistání u Kyjeva, Ukrajina
Příslušníci ukrajinských ozbrojených sil stojí u stativu, namontovaného raketového systému u Charkova
Chlapec stojí před činžovním domem, který byl podle místních poškozen ostřelováním, v separatisty ovládaném městě Yasynuvata v Doněcké oblasti
Před ruským velvyslanectvím v Helsinkách se koná demonstrace proti ruské invazi na Ukrajinu
6
Fotogalerie

Ve čtvrtek 24. února v ranních hodinách zahájilo Rusko letecký námořní i pozemní útok na Ukrajinu. Stalo se tak po projevu ruského prezidenta Vladimira Putina, ve kterém uvedl, že Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny, a cílem operace bude ochrana lidských životů. Kyjev vyhlásil v zemi válečný stav a prezident Volodymyr Zelenskyj nabídl zbraně všem Ukrajincům, kteří se chtějí ruské armádě postavit. Podívejte se na mapu, kde se aktuálně na Ukrajině bojuje.

Aktualizovaná mapa

Počátek invaze

Ruské jednotky vkročily na území Ukrajiny na několika místech. Podle ukrajinského velvyslance v Praze Jevhene Perebyjnise se válčí prakticky podél celé rusko-ukrajinské hranice. Podle ukrajinské pohraniční stráže zahájilo Rusko útok také z území Krymu, který anektovalo v roce 2014. Dalším jednotkám umožnilo vstup na Ukrajinu Bělorusko, na jehož hranici se shromažďovaly ruské bojové jednotky už od podzimu loňského roku.

Těžké bombardování sužuje především obyvatele Kyjeva a Charkova. Rusko zaútočilo na všechna ukrajinská letiště, na vojenské objekty, sklady zbraní a munice. Mezi cíle patřilo například ředitelství ukrajinské rozvědky, které před útokem Ruska varovalo.

Video placeholde
Noční projev prezidenta Vladimíra Putina před invazí na Ukrjainu • Videohub

V zemi panují obavy z útoku na centrum Kyjeva, kam chtějí ruská vojska podle ukrajinské armády proniknout. Ukrajinský generální štáb varoval, že ukrajinská metropole je patrně hlavním cílem ruské invaze. Před Kyjevem měli Rusové po řadu dní konvoj vozidel a vojenské techniky dlouhý několik desítek kilometrů. Ten se podle agentury Reuters rozptýlil do okolí. Ukrajncům se v okolí Kyjeva měly v posledních dnech na několika místech podařit protiútoky.

Boje o jaderné elektrárny Černobyl a Záporoží

V den vypuknutí invaze zaútočila ruská vojska také na odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl na severu Ukrajiny, kterou se jim povedlo dobýt. Ukrajinská agentura pro jadernou energetiku uvedla, že zaznamenala zvýšenou míru radiace v místech uzavřené atomové elektrárny Černobyl. Informovala o tom agentura Reuters. Způsobily ji podle nich přesuny těžké vojenské techniky, čímž se do ovzduší dostal radioaktivní prach.

V současné době panují obavy kolem výpadku dodávek elektřiny do černobylské jaderné elektrárny. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) však uvedla, že přerušení dodávek elektřiny do odstavené elektrárny nepředstavuje zásadní bezpečnostní problém. Rusko poté 10. března oznámilo, že díky dodávkám z Běloruska je elektrárna znovu pod proudem.

Rusové dobyli také největší evropskou jadernou elektrárnu Záporoží. V noci ze 3. na 4. březen při bojích vypukl v komplexu požár, který se naštěstí podařilo uhasit. Incident se postaral o mezinárodní zděšení, kdy řada světových lídrů vyzývala v souvislosti s možnou katastrofou k větší obezřetnosti. 

V Chersonu se situace zhoršuje 

Boje zuří mimo jiné také ve druhém největším ukrajinském městě Charkově na východě země, který ruská armáda bombarduje. Letecké poplachy zněly však už v mnoha ukrajinských městech, například i ve Lvově na západě země.

Zatím největším městem, které se podařilo Rusům dobýt je Cherson na jihu. V metropoli žije necelých 300 000 obyvatel. Část z nich opakovaně vychází proti Rusům demonstrovat. Demonstrace mnohdy končí střety. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko upozornil, že humanitární situace ve městě se rapidně zhoršuje. Mají chybět léky a jídlo a Rusko odmítá otevřít humanitární koridory pro evakuaci civilistů. Rusko toto vyjádření nekomentovalo, uvádí agentura Reuters.

Humanitární katastrofa: Mariupol je téměř zničený

Těžké boje probíhají u Mariupolu, kde rovněž trpí civilní obyvatelstvo. Město mělo před válkou 400 000 obyvatel. Starosta Vadym Boječenko pro Reuters uvedl, že lidé se musí obejít bez tekoucí vody, elektřiny, vytápění a dochází jim i jídlo. Boje probíhají už i přímo ve městě. 

Situaci dále zhoršuje neustálé bombardování, které 9. března zasáhlo porodnici a dětskou nemocnici. O týden později se proměnila v trosky místní budova divadla. Ukrajinská strana tvrdí, že v protiatomovém krytu, který bombardování přežil, se skrývalo přes 1000 civilistů.

Obětí rychle přibývá a na předměstí Mariupolu se kopou masové hroby. Ukrajina mezitím přiznala, že už zcela ztratila přístup k Azovskému moři.Prezident Zelenskyj  označil obléhání za teror, který se bude připomínat po staletí. Zřízení humanitárních koridorů opakovaně selhává nejen v Mariupolu, ale i na jiných místech země, přesto se povedlo části obyvatel uprchnout. Podle Kyjeva si nicméně přeje Mariupol opustit ještě minimálně 100 000 lidí, uvedla ve zprávě agentura Reuters.

Bombardováno bylo už také město Lvov na západě. Na ruský útok se připravuje též Oděsa na jihu Ukrajiny . V sobotu 19. března Rusko oznámilo použití hypersonických střel. Rakety Kinžal zničily podzemní sklad raket a munice v Ivanofrankivské oblasti na jihozápadě Ukrajiny.