Volkswagen představil nový mikrobus BUDD-e na elektřinu

Nový mikrobus Volkswagenu BUDD-e

Nový mikrobus Volkswagenu BUDD-e Zdroj: CTK

Německá automobilka Volkswagen představila na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas nový mikrobus BUDD-e s elektrickým pohonem. Chce tak navázat na odkaz svých legendárních vozů T1 z padesátých let, píše agentura DPA.

Šéf značky Volkswagen Herbert Diess uvedl, že nový elektromobil BUDD-e by mohl vstoupit na trh koncem tohoto desetiletí. Volkswagen v Las Vegas představil rovněž elektromobil e-Golf Touch, který bude umožňovat ovládání některých funkcí pomocí gest. Tento vůz by se měl začít prodávat již během jednoho roku.

BUDD-e by měl nabízet mimo jiné internetové propojení s různými chytrými zařízeními v domácnosti. Z automobilu by tak mohlo být například možné zkontrolovat obsah ledničky nebo zjistit, kdo zvoní u domovních dveří, píše agentura DPA.

Úspěch v oblasti automobilů s alternativními pohony by podle DPA mohl koncernu Volkswagen pomoci překonat skandál kolem emisí u naftových vozů. Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Diess se ve svém projevu v Las Vegas za tyto manipulace omluvil a slíbil, že Volkswagen zajistí, aby se podobná záležitost již neopakovala.