Volkswagen vsadil na společnou platformu. Bude základem milionů vozů

Továrna automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu

Továrna automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu

Největší evropská automobilová skupina Volkswagen bude v příštích letech prudce zvyšovat počty vozů vyráběných na základě koncernové modulární platformy MQB. Za tři roky by jich měly být čtyři miliony ročně proti téměř milionu v tomto roce. Řekl to finanční ředitel skupiny Hans Dieter Pötsch. Na platformě MQB je už založena třetí verze Škody Octavia, která se začala prodávat počátkem tohoto roku.

Platformu MQB, která umožňuje v rámci skupiny sdílet více komponentů mezi různými modely i motory, vyvíjí Volkswagen od roku 2007. Banka Morgan Stanley odhaduje náklady jejího zavádění během příštích čtyř let na téměř 70 miliard dolarů (1,37 bilionu korun).

„V letošním roce se pravděpodobně dostaneme pod hranici jednoho milionu vozů založených na MQB,“ řekl Pötsch v rozhovoru, který dnes zveřejnil německý list Börsen-Zeitung. „Jejich počet by se měl v roce 2014 zdvojnásobit na téměř dva miliony vozů. V roce 2016 předpokládáme, že to bude kolem čtyř milionů automobilů,“ řekl. Na platformě MQB se kromě nové Octavie vyrábí nová generace modelu VW Golf, model A3 dceřiné automobilky Audi nebo vůz Leon španělské automobilky Seat.

Skupina Volkswagen včetně Škody loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 milionu vozů. Volkswagen chce do roku 2018 zvýšit prodej na deset milionů vozů a stát se světovou automobilovou jedničkou.