Volkswagen zažil rekordní pololetí. Uspěl zejména nový Golf

Továrna automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu

Továrna automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu

Automobilka Volkswagen prodala za letošní první pololetí 2,91 milionu vozů. Za novým rekordem stojí úspěch vozu Golf VII v Číně. Automobilka však varuje, že bez čínského zájmu by nebylo co slavit.

Volkswagen , největší evropská automobilka, ohlásila další rekordní pololetí. Přes pokles zájmu o vozy VW v Evropě a Brazílii, celkový prodej od ledna do června vzrostl o 4,4 procenta na 2,91 milionu vozů. Volkswagen tak kopíruje výborné výsledky dalších německých automobilek BMW a Daimler.

Radost z úspěchu však kalí skutečnost, že za něj může pouze čínský trh. Jinde prodeje slábnou. Volkswagen v Číně prodal za pololetí 1,17 milionu vozů, což představuje nárůst téměř o pětinu. Šéf prodeje automobilky VW Christian Klingler za rekordním výsledkem vidí úspěch nového modelu Golf.

Klingler ale varuje před přílišným nadšením: „Situace na světových trzích, je velmi nejistá a problémy, zejména v Evropě nás budou provázet celý rok,“ uvedl v pololetním hodnocení. V Evropě totiž Volkswagen prodal v prvních šesti měsících pouze 843 600 vozů, tedy o sedm procent méně než před rokem. Špatná čísla hlásí i mateřské Německo, kde prodej ochabl o 8,5 procenta. Další pokles zaznamenal Volkswagen v Brazílii. Tam se prodeje propadly o sedm procent.