Volvo si polepšilo. Zisk je větší, než se očekávalo

Currie European Volvo FH, KP62 SYE (ilustrační foto)

Currie European Volvo FH, KP62 SYE (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Ray Forster via Flickr

Volvo (ilustrační foto)
Volvo XC90
Volvo You
Volvo You
Volvo You
14
Fotogalerie

Čtvrtletní provozní zisk výrobce nákladních aut Volvo se zvýšil více, než se čekalo. Stoupl na sedm miliard švédských korun (19,5 miliardy korun) z loňské 4,5 miliardy za stejné období. Vyplývá to z dnešního prohlášení podniku. Analytici v průzkumech přitom počítali jen se ziskem 5,32 miliardy švédských korun.

Významně stoupla poptávka a firma těží i ze snížení nákladů. "Jsou to fantastická čísla," uvedl analytik investiční bankovní firmy Handelsbanken Capital Markets Hampus Engellau.

Objednávky nákladních aut meziročně vzrostly o 11 procent. Analytici přitom očekávali růst jen o sedm procent. Prodej nákladních aut v Evropě se loni vrátil na úroveň před začátkem finanční krize.

Firmě, která je po stránce příjmů největší společností ve Švédsku, se letos zvýšila cena akcií o 26 procent. Investoři se spoléhají na to, že škrty v nákladech se postarají o růst i v dalších letech, napsala agentura Reuters.

Volvo je druhým největším výrobcem nákladních automobilů na světě za německým konkurentem Daimler. I jeho čtvrtletní výsledky překonaly očekávání.

Divizi osobních aut Volvo Car prodala švédská automobilka v roce 1999 americké společnosti Ford Motor. Ta se v roce 2010 dohodla na jejím prodeji čínské firmě Geely.