Volvo zastavuje výrobu nákladních aut v Rusku, propustí třetinu pracovníků

Volvo

Volvo Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Švédská společnost Volvo AB zastaví od příštího týdne na dobu neurčitou výrobu nákladních aut ve svém závodě v ruském městě Kaluga a hodlá zde snížit počet zaměstnanců o 30 procent. Volvo je druhým největším výrobcem nákladních aut na světě.

„Vzhledem k nepříznivé situaci na trhu a dlouhodobému snížení poptávky po užitkových vozidlech vedení Volvo Group rozhodlo o dočasném pozastavení výroby nákladních vozidel v Kaluze. V tomto ohledu je společnost nucena propustit asi 30 zaměstnanců svého závodu v Kaluze, od kancelářských zaměstnanců po pracovníky výrobních linek,“ řekl mluvčí. Výroba má být zastavena 11. února. Zaměstnanci, kteří nebudou propuštěni, si budou muset vybrat dovolenou.

Volvo vyrábí nákladní auta, autobusy, a stavební stroje pod vlastní značkou a pod značkami Renault, Mack a UD. O vedoucí postavení na trhu soupeří s německým Daimlerem. Výrobní závody má v 19 zemích a své produkty prodává ve více než 190 zemích.

Firma ve čtvrtek oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí vykázala ztrátu tři miliardy švédských korun (8,8 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 548 milionů švédských korun předloni. Důvodem byla slabá poptávka po stavebních strojích. Tržby se mírně zvýšily na 77,5 miliardy švédských korun z 76,6 miliardy.