Výhodnost těžby za limity má ukázat nezávislá studie

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: CTK

Rozhodnutí o prolomení limitů těžby bude mimo jiné záviset i na tom, zda se ukáže, jestli se těžba za limity vyplatí. Ministerstvo průmyslu a obchodu si proto v těchto dnech nechává zpracovávat nezávislou studii.

„Chceme si udělat nezávislý názor na to, zda těžba bude v případě prolomení limitů rentabilní,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po návštěvě Horního Jiřetína. Zároveň zopakoval, že je pro variantu, která by znamenala i částečné bourání Horního Jiřetína.

Ministr už jednal se starostou Hory sv. Kateřiny Lukášem Pakostou. Právě jeho nedávné vyjádření o tom, že v případě prolomení limitů bude samospráva zvažovat připojení k Německu, Mládka prý vyprovokovalo k cestě do obcí nad Litvínovem.

„Vyjasnili jsme si, že to byl jen způsob, jak upozornit na problémy v obcích, které by v případě prolomení limitů přišly o nejrychlejší silniční spojení s Mostem,“ uvedl Mládek.

V Horním Jiřetíně si Mládek prohlédl podrobné mapy oblasti. „Co je pro mě trochu nové, je velikost toho území, které, byť nepřímo, bude eventuálně zasaženo tím rozhodnutím. On to zdaleka není jen Horní Jiřetín, ale také město Litvínov,“ řekl ministr.

Litvínov dnes ministr nenavštívil, což rozhněvalo starostku Kamilu Bláhovou (ANO). Mládek připomněl, že byl v Litvínově před rokem. „Já samozřejmě někdy v budoucnu do Litvínova zajedu,“ uvedl.

Ostrá diskuze kolem limitů
Vláda by měla o prolomení, či neprolomení limitů rozhodnout do konce června. Původně ministři plánovali, že o energetické koncepci, a tedy i limitech rozhodnou do března. Vláda si ale vzala čas na další analýzy. Buřt míní, že posun nahrává zastáncům prolomení limitů, kteří získali čas na to, aby mohli lobbovat a ovlivnit ministry, poslance a další politiky.
Kolem případného prolomení limitů se v posledních týdnech rozpoutala ostrá diskuse. Ministerstvo průmyslu zpracovalo čtyři varianty, jak s limity stanovenými v roce 1991 dále nakládat. Vedle jejich úplného prolomení, úplného zachování, nebo uvolnění pouze v dole Bílina je ve hře také varianta posunutí limitů v Bílině a částečně i v dole ČSA, kde těží Severní energetická.

Analýza: Při zachování limitů české domácnosti neumrznou