Výroba aut na Slovensku poprvé po pěti letech klesla

Své závody mají na slovensku německý Volkswagen, korejská Kia Motors, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a řada jejich dodavatelů.

Své závody mají na slovensku německý Volkswagen, korejská Kia Motors, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a řada jejich dodavatelů. Zdroj: Isifa

Výroba nových osobních automobilů na Slovensku v minulém roce poprvé od roku 2009 klesla. Závody tří automobilek smontovaly více než 970 tisíc vozidel v porovnání s rekordní produkcí 987 718 aut v roce 2013, řekl šéf slovenského svazu automobilového průmyslu Jaroslav Holeček. Pro letošní rok odhadl mírný nárůst výroby aut na Slovensku, a to na více než 980 tisíc vozidel.

Výrobní závody tři automobilek a jejich dodavatelé patří k hlavním pilířům exportně orientované slovenské ekonomiky. Odvětví se na průmyslové produkci země podílí zhruba dvěma pětinami.

„Loni nás ovlivňoval trh a politická situace v Rusku a na Ukrajině. Do Ruska naši výrobci vyvážejí 15 procent produkce,“ uvedl Holeček, podle kterého loňská produkce vozidel předčila původní odhady svazu a její výsledek téměř na úrovni roku 2013 označil za pozitivní. Dodal, že výpadek dodávek do Ruska dokázaly automobilky nahradit prodejem v jiných zemích.

Pokles výroby odborníci očekávali i s ohledem na přípravu továren na nové modely aut. Stávajícím objemem produkce se slovenské automobilky pohybují blízko hranice svých produkčních možností.

Navzdory snížení výroby Slovensko loni potvrdilo pozici největšího producenta automobilů v přepočtu na obyvatele. Své závody v zemi mají německý Volkswagen, korejská Kia Motors, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a řada jejich dodavatelů. Holeček uvedl, že slovenští výrobci komponentů zajišťují tamním automobilkám 40 procent součástek. Výraznou většinu své produkce automobilky ze Slovenska vyvážejí.

Jedničkou na trhu zůstává Škoda

Výsledky loňské produkce dosud zveřejnily továrny automobilek Kia Motors a PSA Peugeot Citroën, obě zaznamenaly na Slovensku zvýšení výroby o asi tři procenta. Bratislavský závod Volkswagenu o svých hospodářských výsledcích informuje obvykle až v březnu.

Po poklesu prodeje nových osobních automobilů na Slovensku v roce 2013 se trh loni vrátil k růstu. Počet registrací loni stoupl o 9,5 procenta na 72 249 vozidel. Pozici jedničky na slovenském trhu s novými osobními vozy si dlouhodobě udržuje česká Škoda Auto.