Výroba aut v Česku navzdory ochlazení evropského trhu roste

Výroba automobilů

Výroba automobilů Zdroj: profimedia.cz

Výroba automobilů
Výroba automobilů
Výroba automobilů
Výroba automobilů Hyundai
5
Fotogalerie

Výroba osobních aut v Česku za tři čtvrtletí stoupla meziročně o 0,7 procenta na 1,067 milionu vozů. Export se zvýšil o jedno procento na 988 171 aut, domácí prodej aut vyrobených v ČR o 2,5 procenta poklesl na 82 106 vozů. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

V samotném září automobilky vyrobily 125 351 osobních aut, což je o šest procent více než ve stejném období loni.

Největší Škoda zvýšila za devět měsíců produkci o 2,5 procenta na 670 156 automobilů. Kolínská TPCA hlásí zvýšení výroby o 2,7 procenta na 161 953 vozidel. Nošovická automobilka Hyundai vyrobila 235 tisíc vozů, tedy meziročně o 5,4 procenta méně.

Evropský trh zaznamenal pokles prodejů o 1,6 procenta. V Česku prodej nových osobních aut za tři čtvrtletí klesl o osm procent. Za celý rok sdružení očekává minimálně vyrovnání loňského výrobního rekordu.

„Výkonnost českého autoprůmyslu je v tomto roce i nadále dobrá. K růstu produkce přispívá především silná pozice a konkurenceschopnost tuzemských automobilek na zahraničních trzích, kam směřuje většina naší produkce. Důležitým faktorem je pro nás růst prodejů nových vozidel v Německu (+ 2,5 procenta), o jehož budoucím ekonomickém vývoji má řada odborníků obavy. Ani my nežijeme ve vakuu, tamní situaci sledujeme, stejně jako další vývoj okolo odchodu Velké Británie z EU. Aktuální výsledky a vývoj nám ale dávají důvod k mírnému optimismu, že bychom i v roce 2019 mohli ve výrobě vozidel přinejmenším vyrovnat loňský rekordní rok,“ uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

Produkce autobusů se zvýšila o 11 procent na 3814 vozidel. Vysokomýtské Iveco vyrobilo celkem 3399 autobusů, což je růst o 11 procent, podobným tempem rostl i SOR na 391 vyrobených vozidel.

Výroba motocyklů reprezentovaná týneckou Jawou klesla o 18 procent na 999 strojů.