Výrobce brambůrků Bohemia se dostal do zisku i přes sílící konkurenci

Výroba brambůrků (ilustrační foto)

Výroba brambůrků (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomes, E15

Přední výrobce brambůrků v Česku, společnost Intersnack, se v loňském roce dostal do zisku nad 50 milionů korun, řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel společnosti Pavel Šercl. Zatím však společnost nemá loňské auditované výsledky. Loňské tržby byly kolem 1,3 miliardy korun. Předloni se společnost, která vyrábí například bramborové lupínky Bohemia nebo Chio propadla do ztráty téměř 59 milionů oproti zisku 21,6 milionu korun v roce 2014. Vyplývá to z výroční zprávy. 

Loni se společnost dostala podle Šercla z problémů, které způsobil hlavně tlak konkurence, zejména společnosti PepsiCo, která vyrábí brambůrky pod značkou Lays.

Společnost letos na trh vstoupí s novou recepturou takzvaných kotlíkových brambůrků. Vyrábí se z tlustších plátků brambor, které mají šířku až dva milimetry, oproti běžným 1,1 až 1,4 milimetru.

Smaží se i se slupkou při nižších teplotách delší dobu. "Začali jsme je prodávat v půlce února, nyní se již několik měsíců buduje distribuce a od dubna by to mělo být na všech významných hráčích," řekl šéf marketingu firmy Ondřej Široký.

Firma používá z čtyř pětin české brambory, hlavně z Vysočiny, dále pak například z jižních a středních Čech. Používá také český slunečnicový olej, přešla na něj z palmového. Ten byl podle Šercla o 15 až 20 procent levnější.

Trh celého odvětví v České republice dosahuje podle firmy 4,2 miliardy korun. Nejvíc se podle společnosti prodávají solené brambory, společnost plánuje i další inovace v sortimentu pálivých brambůrků, se kterými se na trhu uchytila PepsiCo. Například pod značkou Chio vyrábí chipsy s příchutí chilli a limetka.

Společnost zaměstnává v České republice 350 lidí, má továrnu v Choustníku a v Hradci Králové, vedení sídlí v Praze. Mateřská firma sídlí v Düsseldorfu. Intersnack v České republice začal působit v roce 1993, výroba brambůrků začala podle Šercla na českém území už v roce 1982 pod zemědělským družstvem.