Výrobce důlní techniky T Machinery přijde kvůli Ukrajině o půl miliardy

Důlní technika - ilustrační foto

Důlní technika - ilustrační foto Zdroj: Anna Uciechowska, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Výrobce důlní techniky T Machinery z Ratíškovic na Hodonínsku letos očekává propad tržeb na zhruba 600 milionů korun. Ještě v roce 2012 přitom měla firma tržby přes miliardu. Důvodem poklesu je konflikt na Ukrajině, kam není možné v současnosti důlní techniku dodávat. Řekl to technický ředitel společnosti Jiří Gajdík.

Firma musí podle něj hledat novou výrobní náplň. Dosud 95 procent její produkce směřovalo na Ukrajinu a do Ruska. Musela také snížit počet zaměstnanců, dnes jich má méně než 250, v minulosti pro ni dělalo přes 300 lidí.

T Machinery ve svém hlavním výrobním programu dál pokračuje. Odběratelé důlní techniky ale nyní neinvestují do nových zařízení. „Potřebují maximálně náhradní díly,“ uvedl Gajdík. V oblasti důlního průmyslu tak tržby T Machinery klesly na pětinu dřívějšího stavu.

Dalším důvodem poklesu je jednání konkurence z Číny, která dává odběratelů možnost financování nákupů s tříletým odkladem. K tomu se podle Gajdíka v některých případech přidává i konkurence z Polska nebo americká firma Caterpillar. T Machinery podobný servis nabídnout nemůže.

„Česká exportní banka ani EGAP na trhu, kde není dobrý rating, tolik nenasazují krk. Odběratel si ale vybere toho dodavatele, který přistoupí na lepší financování,“ uvedl Gajdík.

Očesané kooperace

T Machinery se proto musela pustit ve větším do kooperací, což má ale dopad na pokles tržeb. „V kooperacích se tlačí na nižší ceny. To se pak promítá i do našich investic. Některé jsme dokončili, ale jsou očesané,“ uvedl Gajdík.

T Machinery nyní dělá například rámy pod kompresory, linku pro tažírny a válcovny oceli, má i dohodu se Škodou Transportation. Dělá pro ni část podvozku na drážní vozy. „Další věci jsou v jednání. Jde to ale velmi ztuha,“ uvedl Gajdík.

Společnost T Machinery je jednou z významných výrobně- engineeringových firem v oblasti důlní techniky a současně jediný výrobce v Česku, který je schopen navrhnout, vyrobit, dodat a spustit do provozu celý dobývací komplex.

Firma navázala na tradici výroby v tomto oboru, která na jižní Moravě existuje více než 80 let. Ve 30. letech byla na jejím místě zahájena v Dole Tomáš mechanizovaná těžba lignitu pro energetické potřeby koncernu firmy Baťa.

Firma tak navazuje na opravárny strojů, které v regionu byly potřeba. T Machinery vlastní několik fyzických osob. Firmu kontroluje výhradně český kapitál.