Výrobce modulárních domů KOMA prudce zvýšil zisk. Vydělal na uprchlické krizi

Výrobce modulárních domů KOMA Modular

Výrobce modulárních domů KOMA Modular Zdroj: Michael Tomeš, E15

Výrobce modulárních staveb KOMA Modular
Fastfood. Vizovický podnik vyráběl modulární restaurace pro McDonald’s, jako je tato v Bratislavě.  Američané ale chtěli platit za moduly tak nízké ceny, že Koma spolupráci ukončila.
Technologie. Když pomocí drahého stroje uděláte rám originálním způsobem, tak to konkurence nedokáže rychle zkopírovat – díky této filozofii si Koma udržuje předstih
Výrobce modulárních staveb KOMA Modular
Krize. Toto slovo šéf Komy Stanislav Martinec odmítá. Má příměr: „Když letí letadlo, tak to s ním občas zatřese.“
10
Fotogalerie

Vizovickému výrobci modulárních systémů KOMA Modular loni vzrostly tržby na 912 milionů korun. Je to o 250 milionů více než v předchozím roce. Zisk před zdaněním loni činil 133 milionů korun, v roce 2014 to bylo 85 milionů korun. Nárůst tržeb způsobila zejména velká poptávka po modulárních systémech z Německa, firma tam dodávala domy pro azylanty, řekl marketingový ředitel KOMA Martin Hart.

Firma vyrobila také český pavilon pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně, produkuje obytné, sanitární, speciální a nízkoenergetické moduly. Získala titul Vodafone Firma roku 2015, soutěž vyhlašují Hospodářské noviny. Hospodářské výsledky firmy ocenil při dnešní návštěvě firmy i prezident Miloš Zeman, který dnes zahájil svůj třídenní pobyt ve Zlínském kraji.

KOMA loni do Německa podle Harta nedodávala jednoduché obytné kontejnery. "Postavili jsme tam domy, které se budou dál využívat jako bytové domy," uvedl. Vysoký zájem o domy pro azylanty se podle jeho slov již zastavil, KOMA má však další zakázky. Letošní tržby by měly být ve stejné výši jako ty loňské.

Německo je hlavním trhem, směřuje tam více než polovina produkce firmy. Z celkové produkce společnosti jde 85 procent na export, KOMA dodává také do zemí Beneluxu, Slovenska, Francie, Polska, severských zemí a Itálie.

Ve firmě nyní pracuje 250 lidí, loni jich bylo asi 200. Nárůst způsobilo to, že firma zaměstnala lidi, kteří dříve byli zaměstnáni přes agenturu. "Počet zaměstnanců nyní odpovídá naší potřebě," uvedl Hart, podle kterého firmu trápí stejně jako další podniky v regionu nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.