Výrobce radiolokátorů ERA zdvojnásobil tržby, úspěch má v zahraničí

Získání technologií pasivního radiolokátoru Věra
má významně přispět k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů

Získání technologií pasivního radiolokátoru Věra má významně přispět k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů Zdroj: ctk

Pardubický výrobce pasivních radiolokátorů a další radarové techniky ERA loni více než zdvojnásobil tržby za prodej výrobků a služeb na 870 milionů korun. Převažují tržby v zahraničí. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti založené ve Sbírce listin.

Podle generálního ředitele společnosti Viktora Soony došlo ke zvratu v hospodaření společnosti po převzetí společnosti Omnipolem. „Minulý rok byl přelomový,“ řekl Sotona na veletrhu IDET. Firma vydělala přes 80 milionů korun, o rok dříve byla ve ztrátě 140 milionů. „Letos plánujeme minimálně stejný obrat jako v loňském roce,“ uvedl Sotona.

ERA nedávno dokončila nový typ leteckého radaru Tichý strážce pro odhalení neviditelných letounů. Radar vidí letadla pomocí radiových vln nebo digitálního televizního vysílání.

První funkční vzor vystavuje firma na brněnském výstavišti. Podle Sotony bude dalším krokem prototyp. O výrobek už projevila zájem česká armáda.

Technologie je schopná sledovat letadla, která se nacházejí v takzvané režimu radiového ticha, protože nevyzařují elektromagnetické pulsy. Nové zařízení potřebuje jen běžné rádiové vysílání v éteru a mobilní anténu se speciálním softwarem.

Firma ERA je od roku 2011 členem skupiny Omnipol, v minulosti byla majetkem amerických firem Rannoch Corporation a SRA International. Společnost dodává systémy pro civilní i armádní sektor. Firma má 130 zákazníků ve 46 zemích na celém světě.

Velké zakázky v Česku nebudou