Výrobce tlumičů chce v Pardubicích vyvíjet i jejich design

Výroba tlumičů společnosti KYB v Pardubicích

Výroba tlumičů společnosti KYB v Pardubicích Zdroj: CTK

Výroba tlumičů společnosti KYB v Pardubicích
Výroba tlumičů společnosti KYB v Pardubicích
Výroba tlumičů společnosti KYB v Pardubicích
Výroba tlumičů společnosti KYB v Pardubicích
Prezident firmy KYB Manufacturing Czech Robert Frank
6
Fotogalerie
Japonský koncern KYB by v Pardubicích mohl do dvou až tří let zřídit vývojové středisko designu automobilových tlumičů. Technicky vzdělané odborníky, kterých je aktuálně nedostatek, chce oslovit na univerzitách. Uvedl to prezident firmy KYB Manufacturing Czech Robert Frank.

„Pokud se nám podaří odborníky sehnat, musí nabýt znalosti z našeho oboru, to znamená šestiměsíční pobyt ve vývojových centrech v Japonsku nebo ve Španělsku, teprve potom s nimi můžeme postupně zahájit spolupráci,“ řekl Frank.

Výrobní závod loni dokončil novou halu a jeho produkce dlouhodobě roste. Předloni firma dodala čtyři miliony tlumičů, letos vyrobí zhruba šest milionů dílů. Za dva roky firma téměř zdvojnásobila počet pracovníků. V závodě pracuje 800 lidí, z toho polovina má smlouvu přes pracovní agentury.

„Podařilo se nám přijmout zaměstnance díky agenturním společnostem, než udeřila vlna nedostatku lidí na trhu práce. S tím souvisí i růst mezd, některé pozice jsme finančně posílili a jsme nad mzdovým průměrem v regionu,“ uvedl Frank.

Pardubická pobočka koncernu se zprvu zabývala výrobou tlumičů pro malá vozidla, postupně začaly převažovat díly pro automobily střední a vyšší třídy. Zakázky uskutečnila například pro automobilky Toyota a Nissan, nyní připravuje projekty pro vozy značek Daimler a Volkswagen.

Sesterská výroba pokračuje druhým rokem v Chrudimi. Společnost KYB CHITA Manufacturing Europe, kterou koncern založil, vyrábí vinuté pružiny do tlumičů a aktuálně zaměstnává 80 lidí. S rozšířením výroby počítá v příštím roce. Závod buď navýší stávající výrobu, nebo se bude věnovat novým projektům, dodal Frank.