Výrobce tvářecích strojů Žďas dodá kovací soubor do Japonska za stamiliony

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: Archív

Ilustrační
2
Fotogalerie

Akciová společnost Žďas, tradiční český výrobce tvářecích strojů, uzavřela kontrakt v hodnotě téměř 200 milionů korun v Japonsku. Týká se dodávky kovacího souboru sestávajícího z hydraulického lisu o síle 3300/4000 tun, otočného zvedacího stolu a otočného kovacího stolu. Odběratelem je společnost Nakamura Iron Works Co. Ltd., která má sídlo ve městě Komaki v prefektuře Aiči.

Kontraktu předcházela náročná obchodní i technická jednání, v nichž Žďas čelil především místní japonské konkurenci. "Majitel a zároveň prezident firmy, pan Nakamura však nakonec upřednostnil řešení Žďas, protože zná kvalitu a má dlouholeté pozitivní zkušenosti s provozováním zařízení této značky," podotkla mluvčí.

První lis značky Žďas koupila japonská firma na počátku 80. let minulého století. "Lis, který bude dodán na základě posledního uzavřeného kontraktu, bude již čtvrtý v pořadí," uvedla Marcela Hrdá, předsedkyně představenstva společnosti Žďas a výkonná viceprezidentka akcionáře, společnosti CEFC Group (Europe) Company. Dodala, že Žďas pro firmu zmodernizoval i tři lisy japonské provenience.

Akciová společnost Žďas, člen skupiny CEFC, patří k významným českým výrobcům v těžkém strojírenství. Má bezmála 2500 zaměstnanců. Vyrábí tvářecí stroje, kovací lisy, zařízení na zpracování kovošrotu a válcovaných výrobků i odlitky, výkovky, ingoty a nástroje především pro automobilový průmysl.

Roční obrat za rok 2015 činil 105,799 milionu euro (přibližně 2,826 miliardy korun). Dceřinou společností Žďas, a.s. je TS Plzeň a.s., společnost má také majoritní podíl ve firmě Žďas SGS GmbH se sídlem v Německu.