Výrobce výtahů Schindler odchází z Japonska

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Švýcarský výrobce výtahů a eskalátorů Schindler kvůli deset let staré nehodě definitivně odchází z japonského trhu. Své tamní aktivity prodá konkurenční firmě Otis, která je součástí americké průmyslové skupiny United Technologies. Cenu transakce Schindler neuvedl.

V červnu 2006 zemřel při nehodě ve výtahu firmy Schindler v Tokiu šestnáctiletý chlapec. Japonské úřady následně zastavily veškeré nové instalace firemních výtahů v Japonsku. Firma poukazovala na to, že za údržbu jejího výtahu nesla zodpovědnost třetí strana a předseda její správní rady Alfred Schindler označil kroky Japonců proti firmě za „hon na čarodějnice“.

Přítomnost společnosti Schindler na japonském trhu byla ale vždy nízká. Před nehodou měl Schindler na japonském trhu podíl jen asi jedno procento, uvedla agentura Reuters.

Schindler uvedl, že po prodeji japonských aktivit hodlá v Japonsku zůstat už jen proto, aby tam dořešil své právní spory. Loni tokijský soud technika Schindleru v souvislosti s případem z roku 2006 zprostil obvinění.