Výrobci čabajky hrozí krach. Stát se mu pokouší pomoci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Masokombinát ve městě Gyula na jihovýchodě Maďarska, založený v roce 1868, bude státem preferovaný strategický podnik, oznámil v Budapešti státní tajemník ministerstva rozvoje venkova Gyula Budai. Ministr Sándor Fazekas podle něj vládě v nejbližší době předloží příslušný návrh.

Jde o formu záchrany podniku, který je v soukromých rukou, ale vyrábí takzvaná hungarika, tedy specifické maďarské produkty, jakými jsou „ďulajská“ či „čabajská“ klobása.

Kombinátu hrozí krach, ale vláda má možnost na základě novely zákona o bankrotu z minulého roku přeřadit vybrané podniky do kategorie strategických. Hlavní myšlenkou přitom je, že jejich záchrana – reorganizace, státní finanční pomoc při řešení dluhů a podobně – slouží národně bezpečnostním a národohospodářským zájmům. Většinou jde o státem řízené konkurzní řízení, kdy se do čela podniku jmenuje dozorčí orgán, kterým může být pouze státní Nezisková úvěrová likvidační společnost. Proto první komentáře hovoří o chystaném zestátnění.

Podnik ročně vyrábí dvanáct tisíc tun zpracovaných potravin. Generální ředitel János Ruck v rámci loňské bilance uvedl, že provoz při osmimiliardových tržbách utrpěl ztrátu 400 až 500 milionů forintů (zhruba 34 až 42 milionů korun). Momentálně má kombinát 480 zaměstnanců. Vlastníkem je Zemědělská podnikatelská skupina (HageNagisz) z obce Nádudvar. Ruck mezi hlavními příčinami ztrátovosti uvádí, že výrobky obsahují sedmdesát procent čerstvého vepřového masa, jehož cena neustále roste. Zvyšují se přitom i další náklady.

Týdeník HVG s odvoláním se na zdroje z vlády uvádí, že se vážně uvažuje o vytvoření státního potravinářského holdingu, jehož součástí by byl i kombinát v Gyule. Tím by se prý mohlo předejít výhradám Evropské unie, která zakazuje přímou státní podporu soukromým podnikům.