Výrobci nezvládají zásobit polské lékárny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Polským lékárnám docházejí některé důležité léky. Kvůli masivním exportům medikamentů určených pro polský trh do Německa a jiných zemí se před časem některé firmy rozhodly dodávat léky do lékáren samy. Obejdou tak distributory, kteří by je mohli vyvézt.

Je to zatím jediné účinné opatření proti vývozům, jaké farmaceutické firmy vymyslely. Jenže nyní je přímá distribuce zpochybněna. Hlavní farmaceutický inspektor odebral povolení k distribuci farmaceutické firmě Sanofi. A to proto, že se Sanofi ani přímou distribucí do lékáren nedaří zajistit dostatek přípravku proti srážení krve Clexane. V Polsku se má za to, že je povinností farmaceutické firmy dodat dost léků.

„Sanofi vyvinula značné úsilí, aby zajistila co nejlepší přístup pacientů k léku Clexane, který je masivně vyvážen ze země,“ brání se polské Sanofi ve svém prohlášení. Na polský trh prý už nyní dodává více tohoto léku, než by odpovídalo potřebám polských pacientů. „Sanofi jako výrobce není schopen zvýšit zásobu léku v neomezeném množství,“ dodává firma. Polský Sejm nedávno schválil zákon, který zpřísňuje export léků, systém by měl fungovat od roku 2017. Problém se týká například inzulinů, léků proti srážení krve, inhalátorů na astma. Jejich prodej v Německu a dalších zemích s vyššími cenami léků přináší obrovské zisky.

Nedostatek se týká například inzulinů, léků proti srážení krve či inhalátorů na astma. Jejich prodej v Německu a dalších zemích s vyššími cenami léků přináší obrovské zisky

„Inzulin stojí v Polsku přibližně 100 až 130 zlotých. Přitom za hranicemi se dá prodat za 100 až 130 eur,“ vysvětluje Andrzej Denis z gdaňské lékárnické komory v listu Gazeta Wyborcza.

Léky začínají unikat i přímo z polských lékáren. Polská národní zdravotní služba hlásí, že v posledních měsících strmě roste počet falešných receptů. Dříve se fenomén falšování receptů týkal psychotropních látek, dnes léků ekonomicky zajímavých pro vývoz. Od začátku roku zaznamenali v Polsku 1937 podezření na falešné recepty.

Polská zdravotní služba, která je částečně hradí, tratí na tomto fenoménu od loňského listopadu řádově miliony korun. Prodej léků, které opustí lékárnu, je navíc problematický. Do legální distribuce by se správně už neměly dostat, není totiž zaručeno správné skladování.

Bůh je víc než zákony, podepsaly tisíce polských lékařů