Výše investic výrobce hnojiv Lovochemie překročí miliardu korun

Lovochemie patří do skupiny Agrofert Andreje Babiše

Lovochemie patří do skupiny Agrofert Andreje Babiše Zdroj: Euro - Jan Rash

Lovosická Lovochemie, největší český výrobce dusíkatých hnojiv, letos dá na investice přes miliardu korun. Nejvíce peněz použije firma, která patří do skupiny Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), na stavbu nové granulovací linky. V červenci společnost uvede do provozu nový kotel za 1,4 miliardy korun.

V roce 2014 Lovochemie investovala 638 milionů korun. Právě nový kotel a granulovací linka, na jejíž stavbu má už firma povolení, jsou největšími investicemi v poslední době. „Teď probíhá výběrové řízení na dodavatele linky. Rádi bychom podepsali do konce roku 2015 smlouvu a zahájili výstavbu. Po uvedení nové jednotky do provozu dojde v roce 2017 k odstavení jednotky současné,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Lovochemie loni vyrobila 800 tisíc tun hnojiv, z toho 443 tisíc tun ledkových hnojiv. „Naše výrobní kapacity jsou trvale využívány v souladu s technologickými možnostmi. Proto i pro rok 2015 je výroba plánována na stejné úrovni jako loni,“ řekl Hanzelka. Po zprovoznění nové linky bude moci vyrobit chemička až o 225 tisíc tun ročně navíc.

Pro letošní začínající zemědělskou sezonu připravila Lovochemie několik nových výrobků. Zhruba 60 procent z nich půjde na tuzemský trh a zbytek firma vyveze.

Lovochemie zaměstnává 647 lidí, po zprovoznění nové linky se jejich počet podle Hanzelky mírně navýší.