Vyšetřování diselgate se vrací zpět do Evropy, zaměřuje se na Audi

Audi A7 Sportback 3.0 TDI quattro

Audi A7 Sportback 3.0 TDI quattro

Audi A7 Sportback 3.0 TFSI quattro
Audi A7 Sportback
Audi A8 4.2 TDI
Zastaví nejmodernější technika Audi A8 při jízdě proti zdi?
5
Fotogalerie

Mnichovská prokuratura se rozhodla rozšířit vyšetřování automobilky Audi, které zahájila kvůli podezření z podvodu kolem emisí naftových vozů. Prokuratura dnes oznámila, že se nyní zaměří rovněž na automobily prodávané v Německu a v dalších evropských zemích, zatímco dosud se zabývala pouze vozy prodávanými ve Spojených státech.

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt ve čtvrtek uvedl, že německé úřady odhalily nezákonný software pro manipulaci s testy emisí v naftových automobilech Audi A8 a A7. Zjištění se týká zhruba 24 tisíc vozů vyrobených v letech 2009 až 2013 a prodaných v Německu a v dalších evropských zemích. Software podle ministra rozpozná, že je vůz testován, a následně spustí systém pro čištění emisí.

Spolkový úřad pro motorová vozidla nyní podle německého časopisu Wirtschaftswoche zkoumá, zda podobný software nepoužívá také značka Porsche. Ta však používání takovéhoto softwaru popírá.

Automobilky Audi a Porsche jsou součástí německého koncernu Volkswagen. Ten již předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových automobilů instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí.