Dieselgate nekončí, vyšetřování se přesouvá do Ameriky

GM, General Motors

GM, General Motors

General Motors
Jak vypadá testování vozů kvůli emisím?
Bosch
Továrna Bosch v Jihlavě
Robert Bosch
6
Fotogalerie

Automobilky dále čelí vyšetřování v souvislosti s kauzou dieselgate. Aféra s podváděním při měření emisí naftových motorů v USA graduje, obvinění čelí nejen evropské automobilky, ale i místní „klenot“ General Motors.

Zhruba sedm set tisíc nespokojených zákazníků podalo v průběhu minulého týdne soudní žalobu na automobilku GM. Lidé si mezi lety 2011 a 2016 koupili její pickupy s motory se součástkami, které upravovaly emise. Podle obžaloby by škoda na životním prostředí mohla být větší, než jakou způsobily vozy Volkswagenu. General Motors však nařčení odmítá.

V žalobě přitom několikrát padlo jméno německého technologického koncernu Bosch, který do vozů dodával řídící jednotky, jež mají právě upravování emisí na starosti.
Bosch figuruje také v kauze německé automobilky Daimler. Ta v USA také čelí vyšetřování a podle agentury Bloomberg mají v brzké době padnout dokonce první obvinění vrcholných představitelů firmy.

Také proto koncern začal v tomto týdnu připravovat právní tým, který má pomoci zmírnit následky těchto obvinění. Další automobilkou, pro kterou dodával software Bosch, byl koncern Fiat-Chrysler.

Vyšetřování dieselgate se posunulo i v Německu. Již začátkem měsíce prokurátoři oznámili, že vyšetřují nejvyšší představitele společnosti Porsche, která má majoritní rozhodovací právo v koncernu Volkswagen. Mezi podezřelými je například generální ředitel Matthias Müller. Zástupci automobilky dokonce nevyloučili možnost, že v brzké době dojde k razii v kancelářích Volkswagenu.