Vývoz ruského plynu na Ukrajinu loni klesl o 50 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vývoz plynu z Ruska na Ukrajinu loni klesl na 14,5 miliardy metrů krychlových, což je proti předloňskému objemu 28,5 miliardy kubíků o zhruba 50 procent méně. Za propadem je přerušení dodávek ruského plynu v období od června do prosince, jehož příčinou byl dluh Ukrajiny za předchozí dodávky.

Ukrajinská státní společnost pro přepravu plynu Ukrtransgaz uvedla, že na celkové spotřebě plynu na Ukrajině měl ruský plyn podíl 36 procent. Plyn z domácích zdrojů měl na celkovém uspokojení poptávky podíl 51 procenta a zbývajících 13 procent tvořil plyn dovezený z Evropské unie. Ukrajina odebírá plyn z Polska, ze Slovenska a z Maďarska prostřednictvím zpětných dodávek ruského plynu.

Ukrajina nyní bojuje s energetickou krizí, upozorňuje státní ruská televize RT. Téměř 40 procent elektřiny se na Ukrajině vyrábí z uhlí, zhruba 90 procent dolů na uhlí je ale v oblasti Donbasu, který je centrem proruské vzpoury. Většina uhelných elektráren tak zastavila provoz.

Začátkem prosince byla odstavena z provozu kvůli nehodě také největší jaderná elektrárna, desítky domácností tak zůstaly bez elektřiny. V zemi nyní dochází k pravidelným výpadkům dodávek elektřiny.

Rusko kvůli sporům o cenu a o výši ukrajinského dluhu za dosavadní dodávky přerušilo v polovině loňského června vývoz plynu na Ukrajinu. Obě země se na obnovení dodávek dohodly až koncem října. Podmínkou však bylo, že Ukrajinci splatí dluhy a napříště budou za plyn platit předem. Dodávky plynu pak Rusko obnovilo začátkem prosince.