Ukrajina má nejnižší devizové rezervy za 10 let, peníze šly na ruský plyn

Ukrajinské devizové rezervy klesly v listopadu pod deset miliard dolarů, což se stalo poprvé po skoro deseti letech. Oznámila to ukrajinská centrální banka, která jako hlavní důvod uvedla platby za ruský zemní plyn.

Vyjádření banky podle listu The Wall Street Journal (WSJ) svědčí o tom, že Ukrajině docházejí peníze, které potřebuje na podporu domácí měny a splácení dluhu. Naznačuje to, že země by od Západu mohla potřebovat další podporu.

Centrální banka uvedla, že rezervy v listopadu klesly o 21 procent na 9,97 miliardy dolarů (223,9 miliardy Kč) z 12,6 miliardy dolarů v říjnu. Jsou nyní na nejnižší úrovni od prosince 2004, kdy činily 9,71 miliardy dolarů.

Ukrajinské devizové rezervy, tedy rezervy ve směnitelných měnách a ve zlatě, se snižovaly prakticky každý měsíc tohoto roku, který začal sesazením prezidenta Viktora Janukovyče a pokračoval ruskou anexí Krymu a povstáním na východě země.

Dolary pro Naftogaz

Banka tvrdí, že v listopadu převedla 1,45 miliardy dolarů ukrajinskému státnímu dodavateli energií Naftogazu, aby provedl platbu ruskému Gazpromu. Banka také utratila 310 milionů dolarů v intervencích na podporu domácí měny a skoro 900 milionů dolarů na obsluhu dluhu.

Představitelé Ukrajiny a analytici podle WSJ tvrdí, že země potřebuje další podporu navíc k úvěrovému programu od Mezinárodního měnového fondu (MMF), jehož výše činí 17 miliard dolarů. Ministři financí Evropské unie by o finančních potřebách Ukrajiny měli diskutovat v úterý.