Výzkum vydělal 70 miliard, tvrdí ministerstvo průmyslu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tereza Capkova

Ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo za tři roky od roku 2009 do roku 2012 na podporu aplikovaného výzkumu 12 miliard korun. Výnosy z projektů dosáhly částky 70 miliard korun. Celkem resort v rámci programu TIP a čtyř soutěží podpořil 870 projektů částkou 12,4 miliardy korun, průměrná dosažená míra podpory dosáhla 58 procent.

„Podle zkušeností z vyhodnocení předcházejících programů MPO (Impuls, Tandem) činí skutečné přínosy z realizace výsledků projektů přibližně 70 miliard korun, měřené tržbami za vyvinuté či inovované produkty a hlášené příjemci podpory v tříletém období po ukončení projektů. Příjmy státního rozpočtu pocházející z realizace výsledků jsou tedy několikanásobně vyšší než výdaje vynaložené na podporu v programu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

Nejvíce podpořených projektů bylo v průmyslu, a to téměř 70 procent. Následuje chemie s devíti procenty a lékařské vědy s šesti procenty. Z průmyslu byl nejčastěji zastoupen podobor strojní zařízení a nástroje, elektronika a elektrotechnika, hutnictví, stavebnictví a ostatní strojírenství.

„Jak vyplývá z průběžného hodnocení programu TIP ke konci roku 2012, předčasně byly ukončeny pouze čtyři projekty, což představuje necelé jedno procent ze všech podpořených projektů,“ dodal ředitel odboru výzkumu a vývoje Martin Štícha.

Naopak 396 projektů bylo splněno a jejich výsledky byly schváleny při standardních závěrečných oponentních řízeních. Zbývajících 470 projektů bude dokončeno do roku 2016, kdy celý program skončí, dodal Štícha. Z regionálního pohledu dominují příjemci z Prahy a z Jihomoravského kraje, uvedl předseda Rady programu TIP Eduard Muřický.

Čech posunul výzkum exoplanet na vyšší úroveň