Westinghouse s Metrostavem podepíší dohodu o Temelínu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: westinghousenuclear.com

Tuzemská stavební společnost Metrostav v pondělí podepíše dohodu o budoucí spolupráci s americkou firmou Westinghouse, která se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Westinghouse již smlouvu o budoucí spolupráci v případě získání zakázky o dostavbě Temelína podepsal například se strojírenskou firmou Vítkovice a I&C Energo.

Dalšími zájemci o dostavbu Temelína jsou tuzemská Škoda JS v česko-ruském konsorciu se společnostmi Atomstrojexport a Gidropress a také francouzská společnost Areva. Předložení nabídek od účastníků tendru se čeká v polovině letošního roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Výběrové řízení o dostavbu Temelína nyní směřuje do rozhodující fáze, uchazeči získali nedávno od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a nyní se předhánějí v získávání vazeb na české podniky.

Například Rosatom, jehož součástí je účastník temelínského tendru Atomstrojexport, loni podepsal několik smluv o budoucí spolupráci s českými firmami. Byly mezi nimi také Vítkovice nebo stavební firma Hochtief. Francouzská Areva plánuje podpis podobných dohod v prvním čtvrtletí letošního roku.

Cena dvou nových bloků pro Temelín se odhaduje na zhruba 150 miliard korun. ČEZ by měl financovat dostavbu z vlastních zdrojů, v posledních měsících ale jeho zástupci několikrát v médiích naznačili, že firma zvažuje přizvání dalšího partnera pro tento projekt.

Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky bude další vývoj dostavby významně spojen s ekonomickým vývojem v EU. „Předpokládám, že finance pro Temelín 3 a 4 bude muset najít ČEZ sám. Těžko se najde silný partner, ochotný upsat se k takto dlouhodobému projektu,“ sdělil.