Z alternativních zdrojů rostl loni nejvíc bioplyn

bioplyn

bioplyn

Z tuzemských obnovitelných zdrojů energie se v loňském roce nejvíce rozvíjely bioplynové stanice. Instalovaný výkon těchto zdrojů, na které Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal licence, vzrostl o 63 megawattů na 168 MW. Naopak výkon solárních elektráren se zvýšil jen o šest megawattů na celkových 1959 MW. Vyplývá to z údajů ERÚ.

V roce 2010 kvůli výhodné podpoře vzrostl instalovaný výkon solárních zdrojů více než čtyřnásobně na 1953 MW. Stát následně ale zpřísnil podmínky pro solární investory, což mělo za následek mnohem menší rozvoj fotovoltaiky v loňském roce. Za loňský rok přibylo 158 zařízení, přitom v roce 2010 vzniklo téměř nových 7000 zdrojů.

Výhodné dotace naopak loni umožnily růst bioplynových stanic, jejich počet se za loňský rok zvýšil o 84 provozoven na 264. Stát se však začal obávat, že u bioplynu vznikne stejný problém jako u fotovoltaiky, jejíž rozvoj se promítl do zdražení elektřiny. Ministerstva zemědělství a průmyslu a obchodu proto loni zrušila dotační programy pro bioplyn. Resort zemědělství ale pod novým ministrem Petrem Bendlem v listopadu dotace obnovil.

Loňský rok provázel také velmi malý nárůst v instalovaném výkonu větrných elektráren. Zvýšil se o tři megawatty na 218 MW. Podobná situace byla u malých vodních elektráren, jejichž instalovaný výkon loni vzrostl jen o 1,5 MW na 142 MW.

Další růst výkonu slunečních elektráren bude pomalý

V příštích letech podle ERÚ poroste výkon solárních elektráren jen mírně. Distribuční společnosti nedávno znovu umožnily připojování nových zdrojů na střechách budov. Podle provozovatele přenosové soustavy ČEPS za letošní rok může být bezpečně připojeno 65 megawattů slunečních a větrných elektráren.

Podle Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje mají tyto takzvané zelené výrobny v roce 2020 pokrýt 13,5 procenta celkové spotřeby energie. Plán počítá s limity pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů. Například u fotovoltaiky byl ale tento limit již naplněn a ministerstvo průmyslu a obchodu tak již chystá přepracování akčního plánu.

Údaje o podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie za loňský rok zatím nejsou k dispozici, předloni to bylo zhruba 8,5 procenta.

Nejvíc podpory spolkne fotovoltaika

Zejména fotovoltaické elektrárny se setkávají s kritikou, že na ně připadá největší část podpory obnovitelných zdrojů a velkou měrou se tak podílejí na zdražení elektřiny. Z celkových ročních nákladů na obnovitelné zdroje ve výši 36 miliard korun připadá na fotovoltaiku přes 22 miliard korun. Stát tuto částku, která se projevuje v cenách elektřiny, však kompenzuje dotací necelých 12 miliard korun.

Příspěvek na fotovoltaiku podle ERÚ tvoří více než 60 procent plateb za obnovitelné zdroje. Ze všech obnovitelných zdrojů se však solární elektrárny podílí na výrobě proudu jen z 11,5 procenta. Dotace na bioplynové stanice naproti tomu tvoří například 12,4 procenta všech příspěvků na obnovitelné zdroje, na výrobě proudu se přitom podílejí z asi devíti procent.