Z Česka je řetězářská velmoc: nasává výrobu z Itálie a Francie

Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů

Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů Zdroj: Tomeš Michael

Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů
Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů
Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů
Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů
Pewag továrna na výrobu sněžných řetězů
13
Fotogalerie

Rakouský průmyslník Ägyd Penng udělal z České republiky pilíř svého byznysu se sněhovými a technickými řetězy. Jeho skupina Pewag v tuzemsku investuje a nabírá nové lidi.

Ve Vamberku začne již brzy na místě bývalých kasáren vyrůstat nový závod rakouské skupiny Pewag. Přesune se do něj výroba řetězů z Itálie a částečně i z Francie. Investice se bude pohybovat kolem půl miliardy korun.

„Vyrábět v novém závodu začneme v červnu 2017,“ řekl šéf tuzemské části Pewagu Martin Lenfeld. Podnik kvůli tomu nabere sto nových zaměstnanců. V Itálii Pewag opouští pronajaté prostory. Ve Francii zůstane produkce nerezových, námořních a kotevních řetězů.  

Podívejte se na záběry z řetězárny Pewag:

Video placeholde
Řetězárna Pewag • Daniel Novák, Jan Pavec

Rakušané už kousek od nové lokality ve Vamberku sněhové i technické řetězy vyrábí, provoz běží už 25 let. Po otevření nové haly se postaví na úroveň mateřskému závodu v Rakousku. Ve východních Čechách soustředí Pewag celou výrobu řetězů v metráži. Společnost vyrábí ještě v České Třebové, v Chrudimi má zápustkovou kovárnu.

Ve Vamberku již první linka z Itálie na svařování technických řetězů je, čeští dělníci se na ní učí pracovat. Další stroje zpod Alp ještě připutují. Část pracovníků z Rychnovska též jezdí do zahraničí na školení.

Rakouská skupina původně plánovala novou výrobu rovněž v Chrudimi. Z této investice ale nakonec pravděpodobně nebude nic. Mimo jiné kvůli nejistým státním pobídkám. O to větší však bude kapacita nové továrny ve Vamberku. Na ní přitom Pewag pobídky nečerpá. Bonusem ale byl levný pozemek. Jeho cenu srazila nutnost revitalizovat polorozpadlý vojenský areál.   

Video placeholde
Řetězárna Pewag • Daniel Novák, Jan Pavec

Původní haly na druhém břehu říčky Zdobnice po rozjezdu nové výrobní haly projdou rekonstrukcí za nižší stovky milionů korun. Sloužit poté budou jen pro výrobu sněžných řetězů.

Tržby všech částí Pewagu v tuzemsku převyšují jednu miliardu korun. Firma si konkuruje například s podnikem Řetězárna z Jeseníků. Firma z železárenského impéria miliardáře Tomáše Chrenka ročně utrží přes čtyři sta milionů korun.

Reportáž z továrny Pewagu na výrobu sněhových a technických řetězů čtěte ve středečním vydání deníku E15.