Z OKD letos odejdou stovky zaměstnanců, klesá těžba uhlí

Sídlo OKD v Ostravě

Sídlo OKD v Ostravě Zdroj: Euro Petr Berger

Z těžební společnosti OKD letos odejdou stovky zaměstnanců. Konkrétní počty zatím nejsou známy. Snižování stavu souvisí s klesající produkcí uhlí. Podnik má zhruba 11 tisíc vlastních zaměstnanců, další tři tisíce lidí zaměstnávají dodavatelské firmy.

Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnanosti v zemi, na konci ledna tam bylo bez práce téměř 84 tisíc lidí a podíl nezaměstnaných činil 9,8 procenta.

„Cílem optimalizace počtu pracovních míst je přizpůsobit počet zaměstnanců klesajícímu objemu těžby, ale také mimořádně náročným podmínkám na černouhelném trhu, kde v uplynulých třech letech klesly ceny koksovatelného uhlí na méně než polovinu,“ řekl mluvčí společnosti Marek Síbrt.

Optimalizace počtu pracovních míst podle něj prochází celou společností. „Společnost OKD se snaží k optimalizaci počtu zaměstnanců přistupovat sociálně odpovědně. Na odchodu se chce dohodnout především s lidmi v důchodovém nebo předdůchodovém věku, případně s těmi, kteří jsou sociálně zajištěni,“ řekl mluvčí.

Přirozenou cestou, tedy například do důchodu, jiného zaměstnání nebo ze zdravotních důvodů, odchází z těžební firmy každoročně okolo 500 lidí. „Po dohodě s odborovými organizacemi firma zároveň detailně analyzuje počet zaměstnanců dodavatelských organizací, jejichž počet se v letošním roce sníží řádově o stovky,“ řekl Síbrt.

Jediný producent černého uhlí
Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těží jej ve čtyřech hlubinných dolech. OKD je dceřinou firmou společnosti New World Resources (NWR), která po nedávném dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině, která se dříve jmenovala BXR Mining, má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. Ve firmě NWR drží zbylé podíly institucionální investoři a drobní akcionáři.

OKD má letos v plánu vytěžit zhruba 7,8 milionu tun uhlí, což je téměř o milion tun méně než loni. „V dlouhodobém horizontu bude těžební profil OKD nadále klesat. Těmto faktorům se musí přizpůsobit počet zaměstnanců,“ uvedl mluvčí.

Řekl, že podle analýz expertů nelze očekávat, že by v nejbližším období ceny uhlí výrazně rostly. „Proto společnost OKD musí nastavit své podnikání na udržitelnou úroveň i při současných extrémních podmínkách na trhu, aby uchránila ostatní zaměstnance a mohla být nadále klíčovým zaměstnavatelem v regionu,“ uvedl mluvčí.

Program Nová šichta

Odcházející zaměstnanci mohou využít program Nová šichta, který firma spustila loni na podzim. „Program se slibně rozvíjí, zapojilo se do něj několik desítek zaměstnanců, kteří OKD opustili na konci roku 2014,“ řekl Síbrt. Propuštění zaměstnanci mají podle kolektivní smlouvy nárok na nadstandardní odstupné ve výši šesti měsíčních platů.

„Když na trh práce přijde najednou několik stovek lidí, je to vždycky problém. My jsme ale na nárůst počtu nezaměstnaných připraveni, máme nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, rekvalifikace, společensky účelná pracovní místa,“ řekla ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová. Uplatnění uchazečů podle ní závisí například na jejich věku, vzdělání nebo zdravotním stavu.